9ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών στο Καλοχώρι

9ο αντάμωμα στο Καλοχώρι

9ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών στο Καλοχώρι

Περισσότεροι από 900 χορευτές με ασπροκεντημένα πουκάμισα, κόκκινα ζωνάρια, σταυροκουμπωτούς αμπαδένιους, τσαρούχια, δίκοχα καλπάκια και χορεύτριες   με μαύρες τσούκνες,

πιστρίκες, υφαντά ζωνάρια, κουνιά, κόκκινες σταμπωτές μαντίλες και φλουριά, έρχονται για 3 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, για το 9ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών

το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Καλοχώρι  του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και Βόρειας Θράκης.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 19.00.

Οι 35 Σύλλογοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών καθώς και Σύλλογοι από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης  έρχονται στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα κλίμα χαράς και ζωντάνιας με γκάιντες, νταούλια και ακορντεόν,  να πλημμυρίσουν το Δήμο Δέλτα με   τις πολύχρωμες φορεσιές τους, με τραγούδια και  χορούς και να κατακλύσουν το Καλοχώρι, αναβιώνοντας μνήμες  έθιμα και παραδόσεις   χαρίζοντας  σε όλους τους την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν  τον πολιτισμό και την παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης που παραμένει ζωντανή στην καρδιές μας.

«Η ευθύνη  της οργάνωσης αλλά  και η  επιτυχία του  9ου Ανταμώματος αποτελεί για την Ομοσπονδία μας   μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για τις αλησμόνητες πατρίδες μας, στοχεύοντας πρωτίστως στην πατρογονική αφύπνιση της 3ης και 4ης γενιάς των Ανατολικορωμυλιωτών Βορειοθρακών  » δήλωσε η  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακώνκ. Μαρία Ασανιώτου, απευθύνοντας  παράλληλα ανοικτή πρόσκληση ΚΑΙ προς όλους τους θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την παρουσία τους την μεγαλύτερη εκδήλωση των Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακών.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια έτσι ώστε το 9ο Αντάμωμα μας στο Καλοχώρι να αφήσει σε όλους μας όμορφες αναμνήσεις και να είναι ένα τριήμερο   γεμάτο αφύπνιση λαϊκής παράδοσης  και  γνώση ιστορίας για την  Ρωμιοσύνη της  Ανατολικής Ρωμυλίας  και της Βόρειας Θράκης  το οποίο αφιερώνουμε στον δικό μας μεγάλο ποιητή – τον ποιητή της εργατιάς  – Κώστα Βάρναλη ο οποίος  γεννήθηκε στον Πύργο Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινό (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας το 1884. Άλλωστε  και   επίθετο του δηλώνει την καταγωγή του από τη Βάρνα όπου έμεναν πολλοί Έλληνες» κατέληξε η κ. Ασανιώτου.

Ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Γιάννης Ιωαννίδης

συνδιοργανωτής του Ανταμώματος  –  στο μήνυμα του μεταξύ άλλων τονίζει

« Καλωσορίζουμε το ετήσιο αντάμωμα των Ανατολικορωμυλιωτων στο Δήμο Δέλτα και ειδικότερα στην περιοχή του Καλοχωρίου το οποίο αποτελεί γεγονός ευρύτερης πολιτιστικής εμβέλειας και αξίας για το δήμο και την περιοχή μας. Για εμάς δεν είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ ή ένα άθροισμα  μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Είναι πολιτισμός επί της ουσίας, υπό την έννοια της αναφοράς στις ίδιες αξίες και της αναγωγής στην ίδια κληρονομιά. Είναι η μεγάλη προωθητική δύναμη της πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας μέσα από την οποία διερευνούμε και ανακαλύπτουμε διαρκώς όχι μόνο τον εαυτό μας, τον περίγυρο αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας. Εύχομαι σε όλους  διοργανωτές και  συμμετέχοντες του ανταμώματος, σε αυτή την διαρκή «συνωμοσία» αγάπης και δημιουργίας, να είναι γεροί, να είναι όλοι παρόντες και ακόμη περισσότεροι στην επόμενη συνάντηση τους

Συνδιοργάνωση:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ

Στήριξη:

  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ  Π.Ο.Σ.ΑΡ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΤΗΓΟΣ COFFEE ISLAND  ΚΑΛΟΧΩΡΙ

Συμβολική τιμή εισόδου  2€

ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ  ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΌ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Παρασκευή  20 Σεπτεμβρίου 2019

18.00     Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Αγίας Τριάδος (Πλατεία Δημοκρατίας Καλοχώρι) και

λιτανευτική πομπή της Ιεράς Εικόνας προς τον  Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλοχωρίου

18.30     Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός

19.30                     Συνάντηση συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας  στην πλατεία Καλοχωρίου

20.00                     1ο Φεστιβάλ Νεολαίας παραδοσιακής μουσικής Ανατολικής Ρωμυλίας    και μουσικών της Θράκης –                Παραδοσιακά Δρώμενα (Αναβίωση εθίμου Συντάνκας – νυχτέρι)          

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

17.30     Μέγας Εσπερινός και Επιμνημόσυνη Δέηση, για τους θανόντες Ανατολικορωμυλιώτες – Βορειοθρακιώτες

17.30                     Προσέλευσης Λαβάρων των συλλόγων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργιου Καλοχωρίου.

18.15                     Χορευτική παρέλαση (πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους του Καλοχωρίου)

19.00                     Εναρξη  κεντρικής εκδήλωσης – Εισοδος των Συλλόγων με Λάβαρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλοχωρίου – Αναβιώση εθίμου  ΚΑΜΗΛΑΣ

19.10                     Χαιρετισμοί επισήμων

19.20                     Τιμητικές Διακρίσεις

19.30                     Παρουσίαση Χορών  Ανατολικής Ρωμυλίας – Βορειας Θρακης με τη συμμετοχή χορευτικών τμηματών των απανταχού Συλλόγων,μελών και φίλων της Ομοσπονδίας.

21.00                     Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιωτικό γλέντι για όλους.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2019

8.30 – 10.30        Ορθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλοχωρίου  

11.00                     Αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος προς το ομώνυμο Ιερό Ιδρυμα στη Λιβαδίτσα Πελλας.

12.00                     Επίσκεψη , περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καλοχωριου.

13.00                     Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιωτικό γλέντι στην πλατεία του Καλοχωρίου.

Καλή Αντάμωση!

9ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών στο Καλοχώρι :δείτε νέα του Δήμου Δέλτα εδώ

Ακολουθήστε μας στο facebook