Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι επόμενο μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας

Λοιμώξεις νοσοκομείων

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι επόμενο μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια, προειδοποίησε σε ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο καθηγητής, Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια στη διάρκεια της επιδημίας και για «μεγάλη επιδείνωση» στον αριθμό των λοιμώξεων, πρόβλημα που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο όπως είπε το επόμενο διάστημα.

Και απέδωσε την ευθύνη για την εικόνα αυτή, στην κατάχρηση των αντιβιοτικών εντός κι εκτός νοσοκομείων, στην κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες της Υγείας αλλά και σε περιβαλλοντικούς λόγους.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε, γιατί οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό και ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας», είπε ο κ. Σύψας, περιγράφοντας το πρόβλημα. Τόνισε δε ότι είναι βέβαιος ότι ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων που σημειώθηκαν μεταξύ των νοσηλευόμενων με Covid-19, οφείλεται στα πολυανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν οι ασθενείς.

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα είναι γι αυτό το πρόβλημα, είπε ο καθηγητής. Αυτά τα μικρόβια είναι ήδη στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο.

Μάλιστα έκανε και ειδική αναφορά στον μύκητα Candida Auris, που απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019 και θεωρείται ιδιαίτερα ανθετικός στην φαρμακευτική αγωγή.

«Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός για παράδειγμα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Σύψας κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σημείωσε μάλιστα ότι το μικρόβιο έχει αντοχή στα αντιβιοτικά και γι αυτό και δεν εκριζώνεται. Όπως τόνισε. στο εξωτερικό ξήλωσαν ολόκληρη ΜΕΘ για να εκριζώσουν το μικρόβιο και την ξαναέχτισαν από την αρχή.

Καταλήγοντας ο καθηγητής ανέφερε ότι Επιτροπή του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) προβλέπει ότι το 2050 το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολυανθεκτικά μικρόβια.