Πούτιν: Η συμφωνείτε η θα γίνει σκόνη και θρύψαλα η Ουκρανία

Τελεσίγραφο Πούτιν

Πούτιν: Η συμφωνείτε η θα γίνει σκόνη και θρύψαλα η Ουκρανία . Η Μόσχα έχει παρουσιάσει στο Κίεβο μια νέα «τελική», όπως την ονομάζει πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης και περιμένει από ώρα σε ώρα την απάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει η Jerusalem Post, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε «δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές. Είναι χειρότερη απ’ αυτό που ο Ζελένσκι θα πετύχαινε πριν την εισβολή, αλλά «τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι σπουδαία»

Ο Πούτιν έχει διατάξει τις δυνάμεις τους να σταματήσουν – και η εντολή για κατάπαυση του πυρός δόθηκε – προκειμένου να περιμένει την απόφαση του Ζελένσκι, αναφέρουν οι πηγές. Αν ο Ουκρανός πρόεδρος απορρίψει την πρόταση, η πρόβλεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» μάλλον θα γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό το σενάριο, ο Πούτιν θα διατάξει τις δυνάμεις του να προχωρήσουν με πλήρη ισχύ και να αλλάξουν το πρόσωπο της Ουκρανίας.

«Ο Ζελένσκι είναι διχασμένος, αναφέρουν έγκυρες πηγές. Από τη μια πλευρά, απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας και έχει γίνει ένας σύγχρονος Τσε Γκεβάρα, ενώ από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά το τέλος του Αργεντίνου επαναστάτη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Jerusalem Post.

Τα βασικά σημεία της πρότασης Πούτιν υποχρεώνουν τον κο Ζελενσκι να εγκαταλείψει την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς, να αναγνωρίσει επίσημα τους φιλορώσους αντιφρονούντες στην Ουκρανία, να δεσμευτεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να συρρικνώσει τον στρατό του και να δηλώσει ουδετερότητα.

Εάν απορρίψει την πρόταση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τρομερό: χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πεθάνουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα του να χάσει εντελώς την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ταξίδι του Μπένετ στη Μόσχα δεν είχε σκοπό να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και δεν προσφέρθηκε επίσημα πρόταση διαιτησίας.

Μάλλον, το ταξίδι είχε σκοπό να καταλάβει ποια ήταν η θέση του Πούτιν, ποια ήταν η ψυχική του κατάσταση και ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές του Ρώσου προέδρου και να τα αναφέρει όλα αυτά στη Δύση.

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές, γίνονται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι λέει η Δύση. Το Κίεβο δεν έχει μοιραστεί με τη Δύση τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν θέλει να αμβλύνει την παγκόσμια αίσθηση έκτακτης ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι απαιτήσεις του Πούτιν και ξέρουν ότι θα πρέπει να πάρουν μια δραματική απόφαση τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν θα πιέσει τους Ουκρανούς, ανέφεραν οι πηγές. Η απόφαση είναι του Ζελένσκι.

Ενα είναι σίγουρο: οτι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος και οι αυξανόμενες επιπλοκές από την εισβολή δεν θα τον αποτρέψουν. Αντίθετα, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, έτσι όσο και να δυσκολεύει ο πόλεμος και να αυξάνονται οι απώλειες, τόσο περισσότερο θα πιέζεται ο ίδιος να δείξει πραγματικά επιτεύγματα.

Η εντύπωση είναι ότι – παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για μια γρήγορη νίκη επί του ουκρανικού στρατού αποδείχτηκαν λανθασμένες – ο Πούτιν είναι τόσο αποφασισμένος όσο ποτέ.