Τα Ρουγκάτσια της Χαλάστρας χειροκροτήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη

Τα Ρουγκάτσια της Χαλάστρας χειροκροτήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη

Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα 
του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) ξεσήκωσαν τη Θεσσαλονίκη
με τους χορούς και το ζουρνά.

Οι «φουστανελάδες» περιπλανήθηκαν  με συνοδεία μουσικής στο κέντρο της πόλης. Η διαδρομή ξεκίνησε στις 11.00 από το Λευκό Πύργο με κατεύθυνση προς Πλατεία Αριστοτέλους διά μέσου της οδού Τσιμισκή, ενώ εν συνεχεία έφτασε  ως τα Λουλουδάδικα και τα Λαδάδικα.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα παλαιά ομαδικά
έθιμα

που συνεχίζουν να τελούνται έως και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης.

«Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων που κρατούν ζωντανές παλιές ιστορίες, ήθη και έθιμα. Αυτή η εκδήλωση επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο Δήμος Δέλτα, ο τόπος μας, είναι η συνείδηση της ιστορικής Θεσσαλονίκης.

Εδώ ήταν πάντα ο κάμπος, εδώ αναπτυσσόταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, εδώ η αλιεία. Εδώ έβρισκε τη συνέχειά της η λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας μας και του Ελληνισμού, τόσο κοντά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις 15-20 λεπτά.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καθιερώσει πια αυτή την εκδήλωση και οι Ρουγκατσάρηδες ‘κατεβαίνουν’ στην πόλη παραμονές Πρωτοχρονιάς για να θυμίσουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας.

Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε και τις ευχές μας, τις ευχές του Δήμου Δέλτα, τις ευχές του ζωογόνου κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας για μια εύφορη από κάθε άποψη χρονιά»δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.