Συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης-Ζάεφ

Συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη. Η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Thessaloniki Summit.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας. «Έχω τεράστια ενθάρρυνση από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη γιατί μου εξήγησε ότι έχει μια ολόκληρη ατζέντα για το πώς να μας βοηθήσει». Όπως είπε, ο κ.  Μητσοτάκης θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα, μεταξύ αυτών και με το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Είμαστε υποψήφιοι εδώ και 15 χρόνια, δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς. Εξηγήσαμε μια ακόμη φορά ότι δεν αναμένουμε να γίνουμε μέλη άμεσα χρειαζόμαστε μόνο ένα κίνητρο.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι εξήγησε στον πρωθυπουργό πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία. Αναφέρθηκε στις επιτροπές που εργάζονται στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν βάσει της συμφωνίας στο κομμάτι των διεθνών εξαγωγών σε ότι αφορά τα trademarks και στα βιβλία. Για το τελευταίο είπε ότι η Επιτροπή αυτήν την στιγμή δεν είναι στελεχωμένη από την πλευρά της Ελλάδας και βρίσκονται σε αναμονή για τη στελέχωσή της.

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και για θέματα οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερο επενδυτής στην Βόρεια Μακεδονία. Ανέπτυξαν όπως είπε ατζέντα για την δημιουργία καλύτερων επιχειρηματικών συνθηκών.

Είμαστε φίλοι και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι, είπε ακόμη. 

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την χώρα του καθώς και όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης. Αναμένουμε ότι κάποιοι από τους υπουργούς θα μας επισκεφθούν μέχρι το τέλος του έτους.