Σε καθεστώς Lockdown η Μύκονος

Σε Lockdown η Μύκονος

Σε καθεστώς Lockdown η Μύκονος. Η Μύκονος, το «νησί των ανέμων», η «βασίλισσα του καλοκαιριού» είναι η πρώτη περιοχή όπου επιβάλλεται τοπικό lockdown, το οποίο ανακοινώθηκε εν μέσω τουριστικής περιόδου και παρά το
γεγονός πως πάνω από το 85% των κατοίκων του νησιού είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν. Φαίνεται
όμως κάποιοι άλλοι που πήγαν στο νησί, δεν είχαν φροντίσει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η είδηση πως ένας 18χρονος Ιταλός που κόλλησε κορονοϊό αλλά δεν είχε που να μείνει στη Μύκονο
γιατί το ξενοδοχείο καραντίνας ήταν γεμάτο, ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης στο νησί.
Όπως και τα όσα είχε πει στην τελευταία ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης ο Νίκος Χαραδαλιάς,

όταν είχε προαναγγείλει τα… τοπικά lockdown που έρχονται.

Η Μύκονος ήταν η πρώτη, υπάρχει όμως η ανησυχία πως δεν θα είναι και η τελευταία.

«Από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης», αναφέρει η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά. Στην οποίαν υπάρχει και μια… «μπηχτή» που ίσως αποκαλύπτει αν όχι τον κύριο αλλά έναν από τους λόγους που επιβλήθηκε το lockdown: τα κορονοπάρτι σε βίλες!

«Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

Αυτό που περιγράφει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι τα κορονοπάρτι που γίνονται στη Μύκονο, σε ιδιωτικές βίλες, για τα οποία όλοι μιλούν αλλά κανείς δεν μπορεί να τα σταματήσει.


Χτύπημα στον τουρισμό του νησιού


Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στη Μύκονο περίμεναν πως και πως το καλοκαίρι για να μπορέσουν να «ρεφάρουν» και να πάρουν οικονομική ανάσα. Και το lockdown έρχεται να τους δώσει ισχυρό χτύπημα.

Για να μπορέσουν να έχουν τουρίστες και να είναι ασφαλείς, οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να εμβολιαστούν. Φαίνεται όμως ότι οι τουρίστες αλλά και κάποιοι απ’ όσους πήγαν για «σεζόν» στο νησί, δεν έκαναν το ίδιο.

Τώρα, το μόνο που ελπίζουν είναι το lockdown τα τελειώσει στις 26 Ιουλίου και να μην επεκταθεί. «Αυτό που έγινε μας βρίσκει σε πολύ κακή κατάσταση. Εκεί που πήγαμε να ανασάνουμε έρχεται αυτό το χτύπημα», λέει στο newsit.gr η Αναστασία Λιάκου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Μύκονο.

Δεν κρύβει την οργή της για το γεγονός πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τα κορονοπάρτι και την παραβίαση των μέτρων σε μαγαζιά. «Δεν μπορούν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Δεν μπορούν μεμονωμένα να βρουν που είναι οι όρθιοι, που χορεύουν και τώρα την πληρώνει όλο το νησί. Υπήρχαν μέρη στο νησί που δεν ακολουθούσαν κανένα κανόνα. Τώρα θα κλείσουμε όλοι και υπάρχουν πόσοι εργαζόμενοι από πίσω. Τι θα κάνουν τώρα;», λέει.

Για την κα Λιάκου, το lockdown στη Μύκονο σημαίνει τουρισμός… τέλος. «Έκλεισαν εστιατόρια, παραλίες, οι τουρίστες που θα βγουν; Ήρθαν λίγες μέρες διακοπές και δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Θα πάνε όλοι στην Ίμπιζα. Σίγουρα θα έχουμε ακυρώσεις ήδη είχαμε κρατήσεις για τα εστιατόρια, τώρα θα πρέπει να ακυρωθούν.

Είναι τεράστιο το πλήγμα»

πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Φταίμε όλοι μας που δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη επιτήρηση. Τώρα δεν υπήρχε επιτήρηση».
Από την πλευρά της, η Λουκία Σοφινοπούλου, εργαζόμενη σε ξενοδοχείο του νησιού, λέει «Εγώ ήρθα από τις αρχές του καλοκαιριού για σεζόν και όλοι ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί. Τώρα με το νέο lockdown δεν ξέρω τι θα γίνει. Υπήρχαν ήδη μειωμένες κρατήσεις τώρα λογικά θα ακυρώσουν και άλλοι. Προφανώς και όλοι οι εργαζόμενοι ανησυχούμε».

Ο Αλέξανδρος Δημάκης είναι Tour Guide και δεν κρύβει πως τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα στο νησί και πριν το lockdown. «Η κατάσταση ήταν ήδη αποκαρδιωτική λόγω των μέτρων και τώρα έρχεται νέο lockdown. Αυτό όπως καταλαβαίνεται μας επηρεάζει όλους. Εγώ αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Μύκονο και οι τουρίστες δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει. Άντε τώρα να τους πεις πως έκλεισαν τζάμπα διακοπές. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά και αυτό δεν είναι λύση. Είμαστε σε αναμμένα κάρβουνα».

Χορηγός ανάρτησης

Βανίλια στην Χαλάστρα