Πως να χάσεις κιλά και να διατηρήσεις για ΠΑΝΤΑ το νέο σου βάρος;

Πως να χάσω κιλά

Ίσως μια από τις ερωτήσεις που σε προβληματίζει αυτό τον καιρό, μετά από έναν χειμώνα με καραντίνα, εγκλεισμό, αλλαγή της καθημερινότητας, αύξηση του συναισθηματικού φαγητού, είναι εάν τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, θα προλάβεις να χάσεις τα παραπίνισια κιλά του χειμώνα.

Σου έχω γράψει λοιπόν, μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις όχι μόνο θα διορθώσεις το βάρος σου ευκολότερα αλλά θα καταφέρεις να κρατήσεις αυτό «καινούργιο» βάρος για πάντα.

1.Διόρθωση ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι δεν έμεινε πολύς καιρός μέχρι να αρχίσουμε να αναδεικνύουμε τα μέρη του σώματος μας, ωστόσο, με ποιό τρόπο θα πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρεις και τις επιλογές που θα κάνεις.

Αν για παράδειγμα, το αδύνατο σου σημείο είναι το τσιμπολόγημα και το διορθώσεις με μικρά και συχνά γεύματα, όχι ιδιαίτερα θερμιδογόνα, τότε θα καταφέρεις να βελτιώσεις την εμφάνιση σου, αρκετά γρήγορα. Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που και μόνο με τη διόρθωση του τσιμπολογήματος μειώνουν το σωματικό τους βάρος κατά περίπου 2,5-3kg το μήνα.

2.Σεβάσου τις ΑΝΑΓΚΕΣ σου (και όχι τις επιθυμίες σου!)

Επιστημονικά, η ΙΔΑΝΙΚΗ δίαιτα θα πρέπει να καλύπτει σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, τόσο τις βασικές βιολογικές σου ανάγκες (αύξηση αν πρόκειται για παιδιά ή εγκυμονούσες, θερμορύθμιση, αναπνοή, καρδιακή λειτουργία) όσο και να σε βοηθάει να ανταπεξέρχεσαι στις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Σε περίπτωση ασθενείας, η διατροφή θα πρέπει εξίσου, να επαρκεί για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Δίαιτες που οδηγούν το άτομο σε αυστηρές υποθερμιδικές πρακτικές, είναι από τη φύση τους ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ τόσο στην μακρόχρονη διατήρηση της απώλειας βάρους όσο και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για μελλοντικά πρόβληματα υγείας (πχ. αδυναμία, κόπωση, τριχόπτωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα κ.α.).

3.Προσδοκία το λίπος, όχι (μόνο) το βάρος

Επιτυχημένη απώλεια βάρους θεωρείται αυτή, όπου η απώλεια λίπους αντιστοιχεί περίπου στο 80% του συνόλου των απολεσθέντος βάρους. Με άλλα λόγια αν «χάσει» κάποιος 4kg σε ένα μήνα τότε θα θεωρήσουμε ότι το πρόγραμμα του ήταν πετυχημένο αν τουλάχιστον τα 3kg αντιστοιχούν σε απώλεια λιπώδους ιστού.

Με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, μπορείς να πετύχεις 100% απώλεια του υπερβάλλοντος λιπώδους ιστού. Αν στοχεύσεις στην απώλεια λίπους, τότε το σώμα σου θα φαίνεται ακόμη πιο αδυνατισμένο από ότι είναι στην πραγματικότητα διότι θα διατηρήσει ανέπαφο τον μυϊκό του ιστό.

  1. Προετοιμάσου σωστά για την άσκηση
    Πολύ συχνά, ακούω το εξής: έκανα άσκηση για 2-3 μέρες και μετά δεν ξαναπροσπάθησα γιατί κουράστηκα. Και εδώ θέλω να σκεφτείς τα εξής:
    Με πόση ενέργεια πηγαίνεις για άσκηση; Έχεις φάει πιο πριν;
    Μήπως υπερβάλλεις τις πρώτες μέρες και μετά δεν θέλεις ούτε να ξανακούσεις για άθληση;
    Πως μπορεί η άσκηση να δουλέψει θετικά για σένα;
  2. Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες
    Προσπάθησε να κρατάς ένα πρόγραμμα διατροφής με υγιεινές διατροφικές συνήθειες όλο το χρόνο. Μπορείς να έχεις κάποιες μέρες που “χαλάς” τη διατροφή σου αλλά αν ξαναμπαίνεις γρήγορα πάλι σε πρόγραμμα τότε θα σου είναι ευκολότερο να ελέγχεις και να διατηρείς το βάρος σου.

Ελισάβετ Παρλαπάνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μsc. Μp.E.D.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Χαλάστρα, τηλ. 2310 792 732
https://www.facebook.com/postrosParlapani/
https://www.instagram.com/postrosparlapani/?hl=el