Πειρατεία με απαγωγές σε Ελληνικό πλοίο

Πειρατεία σε Ελληνικό πλοίο

Επίθεση από πειρατές ανοικτά του Τόγκο δέχθηκε το πρωί της Δευτέρας ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι πειρατές έφυγαν έχοντας πάρει τέσσερα μέλη του πληρώματος ως ομήρους.

Από τα μέλη του πληρώματος που βρίσκονται όμηροι στα χέρια των πειρατών οι δύο είναι Φιλιππινέζοι, ένας είναι Έλληνας και ο τέταρτος είναι Γεωργιανός, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε από πυρά ένας άνδρας της ασφάλειας του πλοίου.

«Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, περίπου στις 03. 00 π.μ., το δεξαμενόπλοιο «Elka Aristotle» δέχθηκε επίθεση περίπου 18 χιλιομέτρα (11 μίλια) από το λιμάνι της Λομέ από ένοπλους», ανέφερε η δήλωση.

Οι ένοπλοι φρουροί

που επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους αλλά ο ένας τραυματίστηκε, ανέφερε το ναυτικό του Τόγκο.

Όπως αναφέρει το Reuters ενώ η πειρατεία έχει μειωθεί παγκοσμίως, ο Κόλπος της Γουινέας της Δυτικής Αφρικής είναι ένας τομέας υψηλού κινδύνου για απαγωγές και ένοπλες ληστείες, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Γραφείο.

Η επίθεση ακολουθεί την απαγωγή από πειρατές εννέα μελών πληρώματος από πλοίο με σημαία Νορβηγίας στα ανοικτά των ακτών της Μπενίν το Σάββατο.

Η ανακοίνωση του Υπ. Ναυτιλίας

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.

Και προσθέτει: «Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».