Παραμονή στην φυλακή των στρατιωτών μας διέταξε ο Τούρκος δικαστής

Παραμονή στην φυλακή των στρατιωτών μας διέταξε ο Τούρκος δικαστής

Για δεύτερη φορά απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού-οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.

Το αίτημα κατέθεσαν σήμερα εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Τουρκικά μέσα οι δύο δικηγόροι υποστήριξαν στην αίτηση τους ότι οι δύο Έλληνες έχουν δώσει τους κωδικούς των κινητών τους τηλεφώνων, έχουν συνεργαστεί με τις αρχές και ότι έχουν ζητήσει από το ελληνικό προξενείο να παραμείνουν εκεί, δίνοντας αυτή τη διεύθυνση κατοικίας μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο δικαστής αναπτύσσοντας το σκεπτικό του είπε: “Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι, υπάρχει η άποψη ότι θα διαφύγουν από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία.Οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί. Υπάρχει η άποψη ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που διέπραξαν επειδή συνεχίζεται η έρευνα του ψηφιακού υλικού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, ο τρόπος που έγινε και ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια το μέτρο της κράτησης είναι εντός των ορίων της διακριτικότητας και η απόφαση για δικαστικό έλεγχο θα είναι ανεπαρκής αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής τους και δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους κράτησή τους”.
Η απόφαση αυτή έρχεται μόνο λίγε ώρες μετά την συνάντηση στη Βάρνα κατά την οποία o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και o Ντόναλντ Τουσκ έθεσαν το θέμα των δύο στρατιωτών στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μάλιστα, η συζήτηση για το θέμα είχε διάρκεια είκοσι λεπτών και, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε στον Τούρκο πρόεδρο: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια. Πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους», επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία αυτή είναι η 8η Απριλίου.

Ο κ. Ερντογάν του απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».

Παραμονή στην φυλακή των στρατιωτών μας διέταξε ο Τούρκος δικαστής