Πίσω στην Πατρίδα ελεύθεροι οι 2 στρατιωτικοί μας(vid)

Πίσω στην Πατρίδα ελεύθεροι οι 2 στρατιωτικοί μας. Πίσω στην Ελλάδα μετά από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, βρίσκονται ο ανθυπολοχαγός, Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας, Δημήτρης Κούκλατζης. Αγωνία από την Δευτέρα για την τελική απόφαση

Η οριστική χαρμόσυνη είδηση για την απελευθέρωσή τους έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης γεμίζοντας με ανακούφιση τόσο τις οικογένειές τους όσο και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας.

Η πληροφορία ωστόσο για επικείμενη αποφυλάκιση είχε φτάσει στο μέγαρο Μαξίμου από τη Δευτέρα όταν ο διπλωματικός ακόλουθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στο τηλέφωνο τον Έλληνα ομόλογό του και τον ενημέρωσε σχετικά με τις τουρκικές προθέσεις.

Διπλωματικός μαραθώνιος για να γυρίσουν γρήγορα Μόλις οριστικοποιήθηκε η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε άμεσα εντολή για να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα του πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Ακολούθως ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος ώστε να συμφωνηθεί με την Άγκυρα ο τρόπος και ο χρόνος της παράδοσης των δύο Ελλήνων στις ελληνικές Αρχές. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η τουρκική απόφαση επιθυμούσε την ταχύτερη επιστροφή τους σε ελληνικό έδαφος ακόμα και για τον φόβο της οποιασδήποτε αλλαγής στο ρευστό τουρκικό τοπίο.

Έτσι αν και κάποια στιγμή η τουρκική πλευρά προσφέρθηκε να τους μεταφέρει οδικώς μέχρι την Καστανιά, τελικά προκρίθηκε η λύση της μεταφοράς τους με ελληνικό αεροσκάφος.

Η αρχή του τέλους

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την Ελευσίνα και έφτασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσορλού λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα είχε ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή από τις φυλακές της Αδριανούπολης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Empraer και ξεκίνησε το ταξίδι τους προς την Ελλάδα.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μετέβη μαζί με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο στην Πόλη, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter μια φωτογραφία με τους δύο στρατιωτικούς επιβεβαιώνοντας μέσω των social media την απογείωση του αεροσκάφους.

Περί τις 2:50 ώρα Ελλάδος και ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πλέον εντός του ελληνικού FIR στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, έφτανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή και τον ΥΦΥΠΕ, Γιάννη Αμανατίδη.
Ταυτόχρονα έφταναν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών.
Στις 3:00 το αεροσκάφος τροχοδρομούσε στην πίστα του αεροδρομίου, ενώ το τιμητικό άγημα της Στρατονομίας λάμβανε θέση μπροστά από τη σκάλα του Empraer.
Λίγα λεπτά αργότερα οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάζονταν από το αεροπλάνο και χαιρετούσαν στρατιωτικά το άγημα που απέδιδε τιμές.
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τροχοδρομεί στο αεροδρόμιο της Μικρας . Ακολούθως είχαν σύντομη συνομιλία με τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΣ, οι οποίοι τους συνεχάρησαν για το υψηλό ηθικό που επέδειξαν, ενώ αμέσως μετά οι Μητρετώδης και Κούκλατζης έπεφταν στην αγκαλιά των γονιών τους.
Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους ευχαρίστησε όλους εκείνους που τους στήριξαν το διάστημα της κράτησής τους, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μετέβησαν αρχικά στη Λέσχη Αξιωματικών του Γ’ ΣΣ στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο 424 για να υποβληθούν όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς σε εξετάσεις.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται πάντως να καταθέσουν για την υπόθεση της σύλληψής τους.