Πήρε το οκ το εμβόλιο της Pfizer από την Ευρώπη

Εμβόλιο Pfizer

Το πολυαναμενόμενο «πράσινο φως» για την υπό όρους κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τις BioNTech-Pfizer εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άναψε το μεσημέρι της Δευτέρας
ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Στην ανακοίνωσή της, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε
η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά του νέου στελέχους του κορονοϊού.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας
είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».