Ξέμεινε από μετρητά ο Ερντογάν

Ξέμεινε από μετρητά η Τουρκία

Ξέμεινε από συνάλλαγμα – 12% κάτω η λίρα – Πανικόβλητος μας στέλνει μετανάστες με κορονοϊό και
κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Από τη μια η οικονομική κατάρρευση. Από την άλλη οι συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και προκλήσεις. Στις οποίες προστίθενται και οι «μοντέρνας» υφής υβριδικές απειλές. Η Τουρκία είναι μια χώρα ταραξίας. Είτε είναι σε κατάσταση ευημερίας, είτε αντιμετωπίζει προβλήματα, η πολιτικής της είναι να δημιουργεί προβλήματα στους άλλους. Πρόκειται για επεκτατισμό. Δια του οποίου νομίζει η Άγκυρα ότι μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά της. Όπως τότε που οι ορδές των γενίτσαρων και των ακιντζήδων έφερναν
λάφυρα για να γεμίζει το ταμείο του «πατισάχ».

Μπορεί η Τουρκία να βουλιάζει,

αλλά τα μαχητικά της πετούν κάθε μέρα στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Τώρα πετούν και πάνω από νησίδες, από τις Οινούσσες μέχρι το Καστελόριζο, χωρίς να σταματούν ούτε τα Σαββατοκύριακα, ούτε τις αργίες, όπως κάποτε συνέβαινε. Και μαζί με τα μαχητικά, οι εγκληματικές συμμορίες που προωθούν μετανάστες στην Ελλάδα. Και πλέον όχι απλούς μετανάστες, αλλά μολυσμένους με κορονοϊό. Η υβριδική επιχείρηση σε άλλη διάσταση. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν πλέον στην Κυβέρνηση πρόσωπα που νομίζουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. Ευτυχώς που και στη θάλασσα οι ελληνικές αρχές ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και απωθούν τους μετανάστες.

Στον 21ο αιώνα όμως η επιθετικότης δεν αποδίδει. Η Τουρκία εξακολουθεί να καταρρέει και για δεύτερη φορά την τελευταία 20ετία, οδηγείται ικέτις να κρούει την θύρα του ΔΝΤ. Και όχι μόνον. Ζητεί δανεικά από κάθε δυνατό πιστωτή στη Δύση, ελπίζοντας πως η μέχρι χθες αλαζονική συμπεριφορά της θα έχει λησμονηθεί.

Ένας απλός λογιστή δεν χρειάζεται περισσότερο από μια ματιά για να δει την πραγματικότητα: Με ταχύτητα μειώνονται συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Άγκυρας. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα από το τέλος του Φεβρουαρίου ως τώρα μειώθηκαν κατά 19,1 δισ. δολάρια, ενώ αυξήθηκαν κατά 896εκ. δολάρια τα αποθέματα χρυσού. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που στις 28/2 ήταν 77,5δισ. δολάρια, στις 3 Απριλίου είχαν υποχωρήσει στα 58,2 δισ. δολάρια. Η πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα επιταχύνθηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορονοϊού και της αυξανόμενης ζήτησης για συνάλλαγμα.