Κωνσταντίνος Βουδούρης-για την σύμβαση του ΑΠΘ με τον Δήμο Δέλτα

kostas-voudouris-gia-tin-symvasi-tou-dimou-delta

Κωνσταντίνος Βουδούρης-για την σύμβαση του ΑΠΘ με τον Δήμο Δέλτα για τον εντοπισμό της Αρχαίας Χαλάστρας μας έστειλε διευκρινιστικό email και με χαρά το αναδημοσιεύουμε καθώς
είμαστε το μόνο Μέσον που δημοσιοποίησε αυτό το τόσο σοβαρό ενχείρημα για την ευρύτερη περιοχή μας.

Η επιστολή του Κου Κωνσταντίνου Βουδούρη.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος, για την πληρέστερη ενημέρωση των συνδρομητών του έγκριτου ιστότοπου kampanianews.gr, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο σκοπός του ερευνητικού έργου,
με βάση την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δέλτα και του ΑΠΘ, είναι κυρίως η αναπαράσταση του παλαιο-περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μεσημβρίας- Αγίου Αθανασίου- Αγχιάλου.


Ως γνωστόν, η περιοχή αυτή έχει υποστεί πολλές γεωμορφολογικές αλλαγές από φυσικές και ανθρώπινες διεργασίες, όπως π.χ. δράση των ποταμών, στερεομεταφορά υλικών από την ορεινή ζώνη, θαλάσσια ανύψωση, τεκτονικές κινήσεις, αποστραγγιστικά και αποξηραντικά έργα, κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, διευθέτηση και εκτροπή ποταμοχειμάρρων, κ.λπ.


Ο καθορισμός του παλαιο-περιβάλλοντος θα γίνει με την στρωματογραφική ανάλυση των εδαφικών δειγμάτων που θα ληφθούν από την περιοχή αυτήν, με βάση τα μικρο-απολιθώματα, καθώς και με ραδιοχρονολογήσεις με τη χρήση άνθρακα 14.


Πιθανά στην περιοχή αυτήν οριοθετείτο και η λίμνη της αρχαίας Χαλάστρας, όπου παραγόταν το «χαλαστραίο» νίτρο, για το οποίο υπάρχουν αναφορές από την Πλάτωνα έως και τους μέσους Βυζαντινούς χρόνους. Αυτό βέβαια απαιτεί ειδικότερη έρευνα που θα γίνει από αρχαιολόγους σε επόμενη φάση κι εφόσον τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης είναι ευνοϊκά.


Να τονισθεί ότι στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο συμμετέχει και ο Δήμος Χαλκηδόνας, μιας και η περιοχή έρευνας βρίσκεται στα διοικητικά όριά του.


Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο δημάρχους κκ. Ι. Ιωαννίδη και Στ. Αναγνωστόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα κ. Κωνσταντίνο Λουμπούτη για την οικονομική στήριξη στην υλοποίηση του έργου και τις προσπάθειες τους για την ανάδειξη του παλαιο-περιβάλλοντος και της ιστορίας της περιοχής τους.
Θεσσαλονίκη, 6/12/2023
Με εκτίμηση
Κ. Βουδούρης
Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ
Επιστημονικός Υπεύθυνος

facebook Κωνσταντίνος Βουδούρης-για την σύμβαση του ΑΠΘ με τον Δήμο Δέλτα