Θύμα χάκερ η Euricom από την Χαλάστρα

thyma-xaker-i-euricom-

Θύμα χάκερ η Euricom από την Χαλάστρα. Σε μία ιδιόμορφη αλλά και επιζήμια για την ίδια κατάσταση ενεπλάκη η εταιρεία παραγωγής
και συσκευασίας ρυζιού, Euricom, η οποία έχει έδρα την Χαλάστρα στην Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό ηλεκτρονικής παραβίασης δεδομένων σε επιχείρηση της Βόρειας Ελλάδας, καθότι θυμίζουμε ότι το 2022 είχαν εισβάλει χάκερς στα συστήματα του Μασούτη – είχε αναφερθεί σχετικά ο Σ. Τορτοπίδης, πρώην Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αλυσίδας -, χωρίς ωστόσο η εταιρεία να υποστεί οικονομική ζημία όπως συνέβη με τη Euricom.

Στην περίπτωση όμως της Euricom, η εταιρεία υπέστη και σημαντική οικονομική ζημιά που έφτασε τα 220.287 ευρώ, ποσό το οποίο κατεγράφη και στα λογιστικά της βιβλία ως ζημία, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του 2022.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, η εταιρεία έχει προβεί σε εκτενή αναφορά στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης. Όπως επισημαίνει σχετικά, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς αγόρασε ποσότητα ρυζιού από την ισπανική εταιρεία Arcesa Arroces Cereales SAU, η οποία είναι.

Η ισπανική εταιρεία αποτελεί θυγατρική του ιταλικού ομίλου Euricom, στον οποίο ανήκει και ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της Eurimac, εταιρείας παραγωγής ζυμαρικών, με έδρα επίσης τη βόρεια Ελλάδα και γνωστή από τη μάρκα “ΜΑΚΒΕΛ”, όπου συμμετέχει μετοχικά και η οικογένεια Κωνσταντινίδη.

Πώς χάθηκαν τα χρήματα
Στην περίπτωση της απάτης, της οποίας έπεσε θύμα η Euricom, η εταιρεία έλαβε e-mails από την ισπανική εταιρεία όπου αναγραφόταν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα συγκεκριμένα e-mails προέτρεπαν να καταθέσει τα χρήματα για την πληρωμή της αγορασμένης ποσότητας ρυζιού, όπως και συνέβη.

Η Euricom από την πλευρά της πραγματοποίησε μεταφορές με την μορφή εμβασμάτων ποσών 45.231,05 στις 08/07/2022, 50.000,00 ευρώ και 29.476,60 ευρώ στις 19/07/2022 , 48.310,80 ευρώ στις 26/07/2022 και 47.269,40 ευρώ στις 05/08/2022. Επιπλέον, στις 22/08/2022 η εταιρεία προέβη σε δύο ακόμη πληρωμές οι οποίες δεν εκτελέστηκαν καθώς τα στελέχη της ενημερώθηκαν από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ότι ο λογαριασμός είχε μπλοκαριστεί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Euricom Hellas με τον οικονομικό διευθυντή της ισπανικής εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε εισέπραξε τα χρήματα και ότι είχαν εισβάλλει χάκερ στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Οι δύο εταιρείες Euricom Hellas και Arcesa, κατέθεσαν μήνυση για το περιστατικό τόσο στις ελληνικές όσο και στις ισπανικές αρχές, επιδιώκοντας την ανεύρεση των δραστών.
πηγή capital