Η πείνα της νηστείας και η διατροφή μετά το Πάσχα

Η διατροφή μετά το Πάσχα

Φέτος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο Πάσχα. Ένα Πάσχα που έχει νηστεία αλλά δεν επιτρέπει παρουσία στην εκκλησιαστική λειτουργία. Ένα Πάσχα που έχει απομόνωση, άγχος, αβεβαιότητα και σίγουρα φόβο.
Φόβο για τον κορονοϊό, φόβο για την οικονομική μας τύχη, φόβο για το απώτερο μέλλον.

Πολλοί άνθρωποι,

εξαιτίας του εγκλεισμού τους όλο αυτό το διάστημα αλλά και εξαιτίας της κακής ψυχολογίας τους, τσιμπολογούν περισσότερο, επιλέγουν πλούσια σε θερμίδες σνακ όπως σοκολάτα ή πατατάκια και δυσκολεύονται να χορτάσουν.

Τώρα μάλιστα και εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας αυτή η πείνα μπορεί να γίνει πιο έντονη διότι, πολλοί έχουν αποφασίσει και να νηστέψουν.

Η νηστεία με την παραδοσιακή μορφή της σημαίνει αποχή από κάθε είδους κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ωστόσο, σήμερα η βιομηχανία τροφίμων έχει φροντίσει για φυτικά ροφήματα όπως το γάλα καρύδας ή το γάλα βρώμης ή άλλων προϊόντων εμπλουτισμένων όπως πχ. ταχίνι με κακάο ή ακόμα και προϊόντων διαμορφωμένων για άτομα με παθήσεις (πχ. χαλβάς με στέβια).

Άρα, θα σκεφτεί κανείς εφόσον υπάρχουν πολλές διατροφικές επιλογές γιατί κάποιοι δυσκολεύονται να χορτάσουν στη νηστεία ή γιατί κάποιοι άλλοι καταφέρνουν να χάσουν βάρος κατά την εφαρμογή ενός νηστίσιμου προγράμματος αλλά μετά δυσκολεύονται να πειθαρχήσουν σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Γιατί, κατά την άποψη μου στόχος τους είναι η τήρηση των κανόνων και όχι η ουσιαστική επαφή με τα σήματα πείνας και κορεσμού που στέλνει το σώμα τους.

Αν κάτι θέλει να μας μάθει η Νηστεία είναι η εγκράτεια και η πειθαρχία. Στόχος είναι να τρώμε όσο χρειάζεται το στομάχι για να χορτάσει, όχι όσο θέλει ο εγκέφαλος μας για να ικανοποιηθεί. Και εδώ, στην λέξη ικανοποίηση άσε τη φαντασία σου ελεύθερη. Ικανοποίηση μπορεί να σημαίνει και ανακούφιση, ανταμοιβή, επιβράβευση, εκπλήρωση, δικαίωση.

Ναι, όλα αυτά είναι σήματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος μέσω της τροφής. Είναι σήματα όμως που φτιάχνονται στο γαστροεντερικό σύστημα. Πρώτα εκεί και μετά μεταφέρονται στον εγκέφαλο. Και ξέρεις πότε φτιάχνονται πιο εύκολα αυτά τα σήματα;

Όταν το σώμα προσλαμβάνει φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες ταυτόχρονα στο ίδιο γεύμα. Όταν συνδυάζεις
το τυρί με το ψωμί ή στην περίπτωση της νηστείας όταν κάνεις σωστούς φυτικούς συνδυασμούς πχ. φακές με ρύζι. Αν λοιπόν, το στομάχι δεν προσλαμβάνει αυτά τα θρεπτικά συστατικά τότε δυσκολεύεται να δώσει στον εγκέφαλο την εντολή «χόρτασες» και έτσι ο εγκέφαλος παραμένει νηστικός!

Και νηστικός εγκέφαλος σημαίνει ανικανοποίητος εγκέφαλος.

Εγκέφαλος που ψάχνει να βρει λιχουδιές για να ικανοποιηθεί. Συνεπώς, μην αναρωτιέσαι γιατί δυσκολεύεσαι να χορτάσεις στη νηστεία ή γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως μετά. Γιατί πολύ απλά, αυτό το αίσθημα ανταμοιβής και ικανοποίησης ΠΡΕΠΕΙ να ΕΚΠΛΗΡΩΘΕΙ και αν δεν εκπληρωθεί ή αν καταπιέζεται για κάποιο χρονικό διάστημα τότε θα εμφανιστεί πιο έντονο όποτε του δοθεί η ευκαιρία.

Άρα αν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου και να ελέγχεις την πείνα σου είτε κατά τη διάρκεια της νηστείας είτε μετά το Πάσχα, θα χρειαστεί να σχεδιάσεις το μενού σου πολύ προσεχτικά ώστε να είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και να καλύπτει τις βασικές σου βιολογικές ανάγκες.

Ναι, η νηστεία μπορεί να είναι ΠΟΛΥ ΩΦΕΛΙΜΗ. Και προσωπικά είμαι υπέρ της νηστείας όταν δεν συντρέχουν προβλήματα υγείας, όταν γίνεται με σωστό σχεδιασμό, όταν συνηγορεί υπέρ ενός υγιεινού τρόπου ζωής και υπέρ της συνέχισης της καθημερινής δραστηριότητας του ατόμου και εφόσον γίνεται
για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, την
τιμής της χοληστερόλης αλλά και την τιμή της πρωινής γλυκόζης.

Ωστόσο, η διαχείριση της τροφής σου κατά τη διάρκεια της νηστείας αλλά και η διατροφή σου μετά τη νηστεία είναι σημαντικό να σέβεται τη βιολογική και όχι τη συναισθηματική σου πείνα.

Να θρέφει το σώμα σου με ποικιλία θρεπτικών συσταστικών, να εστιάζει στην ποιότητα των τροφίμων και όχι (απαραίτητα) στην ποσότητα, να συνδυάζει την ποικιλία για ευεξία και να έχει στόχο πρώτα από όλα την ΥΓΕΙΑ και μετά το αδυνάτισμα.

Γιατί μόνο αν βάλεις σαν στόχο την ΥΓΕΙΑ σου τότε θα μπορέσεις να αποκτήσεις μια ηρεμία με το φαγητό, τότε και μόνο τότε θα εστιάσεις στα αληθινά σήματα όρεξης και κορεσμού που στέλνει το σώμα σου. Και για μένα αυτή είναι η ΑΓΑΠΗ προς το Χριστό, προς το καλό, προς ΕΣΕΝΑ!

Θυμήσου το λοιπόν,

την επόμενη φορά που θα επιλέξεις ποια τρόφιμα θα απολαύσεις. Ας είναι αυτό το Πάσχα…η δική σου ΑΝΑΣΤΑΣΗ από οποιαδήποτε διατροφική συμπεριφορά σε «βαραίνει» και σου στερεί ΥΓΕΙΑ ή/και χρόνια ζωής.

Ελισάβετ Παρλαπάνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μsc. Μp.E.D.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Χαλάστρα, τηλ. 2310792732

Το κείμενο μου έχει στόχο να σε προβληματίσει και να σε προετοιμάσει για ένα καινούργιο διατροφικά εαυτό…οπότε αν σου άρεσαν οι σκέψεις μου τότε ακολουθησέ με στα social media…

Facebook

instagram

Καλό Πάσχα!!!