Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

i-eyropi-konta-stin-ellada

Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντησή της στο Στρασβούργο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για την οικονομική στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Το ποσό που θα διαθετεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκούς πόρους φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ με την προοπτική να δοθούν επιπλέον 400 εκατ. το επόμενο έτος.

«Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές, θα δημιουργήσουμε μία task force και θα ξεκινήσουν
οι εργασίες πολύ γρήγορα, σε δύο μόλις ημέρες», τόνισε και υποσχέθηκε γρήγορη υποστήριξη και μέγιστη ευελιξία.

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και στους Έλληνες. Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για να ξαναδημιουργήσουν και φυσικά χρειάζεται και άμεση βοήθεια για τις ανθρώπινες ζωές. Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εστιάζω στα εξής σημεία:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτον, άμεσα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο
που δεν δαπανήθηκαν, διαφορετικά θα χαθούν και από τα Ταμεία Συνοχής.

Το δεύτερο αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης. Κεφάλαια που θα πρέπει να διοχετεύσουμε κάπου φέτος. Αμέσως μπορούμε να διοχετεύσουμε στους Έλληνες ένα μέρος αυτού του ποσού.

Τρίτον, το πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ολα αυτά τα Ταμεία θα αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές.

Όλα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχουν έως και 2,2 δισ. ευρώ. Η ΕΕ επίσης είναι δίπλα σας για να μπορέσει να διοχετεύσει και κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και αν αυτό συμβεί, τότε του χρόνου
θα μπορούμε σας διαθέσουμε από κει 400 εκατομμύρια.

Και φυσικά η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιους πόρους από το πρόγραμμα Next Generation 2, οπότε σίγουρα θα έχουμε πόρους και από εκεί».
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να στηρίξει τη χώρα.

Θα δώσουμε πάνω από 2 δισ. για την επανακατασκευή και τη δημιουργία νέων υποδομών,
τόνισε.
«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε κι άλλους πόρους. Σημαντικό είναι να μην απελπιζόμαστε. Η Ευρώπη θα στηρίξει τη χώρα μας σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε μας στο facebook Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας