Ερντογάν ο ειρηνοποιός-Γελάνε και οι πέτρες

Ερντογάν-Σάρατζ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα (4/6) ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ,
ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ερντογάν έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά του Χαλίφα Χαφτάρ κι εξέφρασε τη στήριξή του στον Σάρατζ.

«Για άλλη μια φορά,

αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν αφήνουμε
μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας
στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων. Η συνάντησή μου με τον Σάρατζ είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το
συντομότερο δυνατό» ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε κατά του Χαφτάρ, λέγοντας: «Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ,
ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου.

Το λέω ξανά:

Ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να
τον βάλουν στην άκρη. Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα
προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί. Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει και την Ευρώπη».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των γεωτρήσεων. «Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου» σχολίασε.