Δεν αλλάζει το Σύνταγμα των Σκοπίων ο Ζάεφ, αλλά βλέπει λύση

Για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα, για το θέμα της ονομασίας, μίλησε σε συνέντευξή του στο Balkan Insight, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας να εννοηθεί
ότι δεν αλλάζει το Σύνταγμα.


 “Θα είναι καλό να το ολοκληρώσουμε (τις διαπραγματεύσεις) μέχρι τον Ιούνιο, διότι κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει
την απόφαση, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο (μας) στην ΕΕ. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε μήνας που περνά (χωρίς λύση) δεν είναι προς το συμφέρον μας” ανέφερε στη συνέντευξη του.


 Ο κ. Ζάεφ, ανέφερε: “Διατηρώ την ίδια αίσθηση, από την αρχή, ότι μια λύση είναι εφικτή. Αλλά την ίδια στιγμή, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτή η λύση θα πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δυο πλευρών”.
 Είναι ιδιαίτερα κατηγορηματικός στην απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων. “Και οι δύο πλευρές δεν πρέπει να θέσουν θέματα που θα κάνουν
τη λύση αδύνατη”, είπε. Είναι φανερό από την απάντησή του ότι αληθεύουν όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, ότι οι Σκοπιανοί συζητούν την αλλαγή της ονομασίας, αλλά όχι του Συντάγματος, με τη δικαιολογία ότι ο Ζάεφ
δεν έχει την πλειοψηφία των 80 ψήφων.


Ο κ. Ζάεφ, ανέφερε ότι εάν όλες οι πλευρές κάνουν τρομερές προσπάθειες η λύση μπορεί να έρθει και νωρίτερα:
“Η ευχή και η φιλοδοξία μου, αλλά και καθενός από εμάς που εμπλεκόμαστε στη διαδικασία, είναι να φτάσουμε
σε λύση για τη διαφορά της ονομασίας, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεν θα μας βοηθήσει να το καθυστερήσουμε,
διότι υπάρχουν πάντα ανταγωνιστικές δυνάμεις που είναι εναντίον της λύσης”. Αναφορικά με τη στάση της Ελληνικής πλευράς ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, είπε ότι έχει πίστη στις καλές της προθέσεις.


“Παραμένω πεπεισμένος, ότι πάνω από όλα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση. Βλέπω επίσης ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, (Νίκος Κοτζιάς), κάνει επίσης προσπάθειες”.
“Είμαι ειλικρινά προσηλωμένος να βρώ μια ρεαλιστική εξήγηση για την Ελληνική πλευρά, σκπρόμενος πρώτα
από όλα τον Ελληνικό λαό. Διότι αυτή είναι μια προσπάθεια για μια διαρκή λύση και όχι για κάτι περαστικό, εξαπάτηση ή να πούμε ψέματα ο ένας στον άλλο”, πρόσθεσε.