Δήμος Δέλτα-Ανακοίνωση Μέτρων Πυροπροστασίας για Ιδιοκτήτες Ακινήτων

dimos_delta

Ενημερώνουμε όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου μας,

ότι επιπλέον των υποχρεώσεών τους, υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 31, παρ. 4 του Ν. 5075/2023 (ΦΕΚ Α’ 206/12/12/2023).


Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2549/τ’ Β/19-04-2023), υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου.
Οφείλουν δε, να διατηρήσουν καθαρούς τους χώρους αυτούς σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.


ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΝΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά αιτήματα και προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη βέλτιστη υλοποίηση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των στοιχείων ως εξής:


1.Για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης
έως τις 10/05/2024 και
2.Για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 10/06/2024.
Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας 300 μέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.
Οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να καταθέσουν μία σειρά από δικαιολογητικά στους κατά τόπους δήμους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο.


Για τα εν λόγω ακίνητα η προθεσμία σύνταξης Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα έληγε κανονικά στις 31.03.2024 και η υποβολή δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στις 30 Απριλίου 2024.
Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός αποσκοπεί στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή γειτνιάζουν με αυτές, όπως και στον περιορισμό της συμβολής τους στη διάδοση της φωτιάς.
Bάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών
https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension
καλούνται να εντοπίσουν τα σημεία ιδιοκτησίας και αρμοδιότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για να μεριμνήσουν, για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία µε τις αρμόδιες υπηρεσίες (τοπική αυτοδιοίκηση, δασική υπηρεσία).