Γείωση:Πως τα δένδρα επιδρούν θεραπευτικά πάνω μας

Γείωση:Πως τα δένδρα επιδρούν θεραπευτικά πάνω μας. Γείωση σημαίνει  να είσαι παρών, στο εδώ και τώρα, να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα.

Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος. Τα δέντρα είναι σύμβολα πνευματικότητας και αντιπροσωπεύουν τη σύνδεση της ζωής με τη γη. Αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, χρειάζονται νερό, ήλιο, αέρα και χώμα για να αναπτυχθούν.

Όμως, για να επιβιώσουν πρέπει να έχουν γερές, βαθιές ρίζες.

Αν όχι, είναι ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες, στις θύελλες και στους ανέμους που μπορούν να τα ξεριζώσουν ανά πάσα στιγμή. Έτσι και ο άνθρωπος. Πρέπει να είναι καλά γειωμένος και θωρακισμένος για να αντιμετωπίσει τις δοκιμασίες της ζωής. Να παραμένει σταθερός, να βρίσκει την ισορροπία του και να μην ισοπεδώνεται από τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει κατά καιρούς.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μια βόλτα στο δάσος μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τους ρυθμούς της καρδιάς και ευεργετεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ένα πείραμα μάλιστα, όταν κοιτούσαν εικόνες από το δάσος επί 20 λεπτά, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, κατά 13%.

Εκτός από το περπάτημα, πολλοί επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους για να επωφεληθούν από την ενέργεια των δέντρων: συστηματικά αγκαλιάζουν τους κορμούς τους γειώνοντας τον εαυτό τους και νιώθοντας την ενέργεια της φύσης να ρέει ανεμπόδιστα στο σώμα τους. Οι Ιάπωνες έχουν μια συγκεκριμένη λέξη που περιγράφει την εμπειρία αυτής της επαφής. Είναι η φράση shinrin-yoku,
που σημαίνει «κολυμπώ, λούζομαι στο δάσος».

Λέγεται ότι τα δέντρα μπορούν να απορροφήσουν την αρνητική ενέργεια από το σώμα μας. Όσοι συστηματικά έχουν επαφή με τα δέντρα, κυρίως αγκαλιάζοντας τους κορμούς τους, αποφορτίζουν
τον εαυτό τους απελευθερώνοντας τις τοξίνες που έχουν συγκεντρώσει στο σώμα τους.

Ένα δέντρο εξάλλου είναι κάτι περισσότερο από ένας ξύλινος όγκος με κλαδιά και φύλλα. Μπορούμε
να το διαπιστώσουμε απλά περπατώντας στο δάσος, παρατηρώντας τους κορμούς, την ποικιλία των χρωμάτων και των μοτίβων που αφθονούν στη φύση.

Αν μάλιστα συντονιστούμε καλά θα εκπλαγούμε από την ενέργεια που εκπέμπουν τα δέντρα.

Την επόμενη φορά που θα βρεις ένα δέντρο στον δρόμο σου κάτσε κάτω ακουμπώντας την πλάτη σου στον κορμό του, αφέσου κλείνοντας τα μάτια, εστιάσου στην αναπνοή σου, χαλάρωσε και άσε την φύση
να σε γαληνέψει, να σε τονώσει και να σε θεραπεύσει.

Σε επόμενο κείμενο θα δούμε τι ενέργειες  μας δίνει κάθε δέντρο και τι είναι η οικοψυχολογία.

Γράφει η Ειρήνη Βασιλειάδου.