Έτοιμοι για όλα αν τραβήξει το σχοινί η Τουρκία

Τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας έχουν κορυφωθεί πλέον και οι κινήσεις της ελληνικής πλευρά πρέπει να είναι άμεσες και αποφασιστικές ώστε να καταλάβει επιτέλους η Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν «παίζει» και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την κυριαρχία της και τα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία, μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων, έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.

Είναι αξιοσημείωτη η συνέχεια που έχει δείξει η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μία αλλαγή κυβέρνησης, δίχως να διαταραχθεί ουσιαστικά η υπηρεσιακή τάξη στα αρμόδια υπουργεία.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα»

«Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλoυς τους διεθνείς φορείς» – το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ – όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή «και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή για την εξαγγελία της Τουρκίας περί προοπτικής γεώτρησης νοτίως του Καστελόριζου.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (σ.σ. του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε».