Λαϊκή Συσπείρωση Δέλτα-Οχι στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ.Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε σήμερα 5/11/2025 πρόταση ψηφίσματος προς το δημοτικό συμβούλιο για να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ. Καλούμε το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις μαζί με τους φορείς του Δήμου μας για να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα παντού.
Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΤΑ
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, παρατηρείται μια συστηματική αποδυνάμωση των δομών και υπηρεσιών που στηρίζουν την περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες. Η κατάργηση της της Αγροτικής Τράπεζας, το κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων τραπεζών , η εξαγγελία της αρπαγής των πολεοδομιών των δήμων από το κράτος και η συρρίκνωση των κοινωνικοπρονοιακών δομών αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας πολιτικών που οδηγούν σε ερημοποίηση της ενδοχώρας, οικονομικό μαρασμό των αγροτικών περιοχών και κοινωνικό αποκλεισμό.
Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων των ΕΛΤΑ, που στερεί από τους πολίτες ακόμη μία βασική δημόσια υπηρεσία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δέλτα καταδικάζει το αιφνιδιαστικό κλείσιμο 204 καταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Επικαλούνται την ” εξυγίανση ” και εννοούν περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, περικοπές, παράδοση του δικτύου και του έργου σε εργολάβους και απολύσεις, όπως καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι. Στην λίστα βρέθηκαν τα 4 καταστήματα του Δήμου μας, Καλοχώρι, Ιωνία, Χαλάστρα, ΒΙΠΕΘ.
Εκφράζουμε τον προβληματισμό και την αγανάκτησή μας με την έλλειψη αισθήματος ευθύνης των υπευθύνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο μας, με τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, την ΒΙΠΕΘ, το ΤΕΙ αλλά και τις αποστάσεις μεταξύ των Κοινοτήτων παραμένει μόνο ένα σημείο εξυπηρέτησης στην Σίνδο. Οι επιπτώσεις είναι προδιαγεγραμμένες: εξαντλητικές ουρές, μείωση της ποιότητας εξυπηρέτησης, ανάγκη μετακίνησης χιλιομέτρων και πολλές ακόμη. Ιδίως οι ηλικιωμένοι , που δυσκολεύονται στην πρόσβαση μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών θα βιώσουν ακόμα πιο έντονα τον αποκλεισμό από κρίσιμες υπηρεσίες.
Η επιλογή της διάλυσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, την στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες κούριερ σημειώνουν ταχύτατη ανάπτυξη είναι ακόμη μία πλευρά των διαχρονικά αντιλαϊκών πολιτικών που βιώνουμε και ακολουθούν τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις της “ανταγωνιστικότητας” και της “απελευθέρωσης”. Άλλωστε , ας μην ξεχνάμε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν υπαχθεί στο Υπερταμείο, τον μοναδικό μέτοχό τους. Βλέπουμε ξανά ότι οι άμεσες και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις προκαλούν πολλαπλές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας. Η παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών είναι ζήτημα αξιοπρεπούς ζωής! Η εξυπηρέτηση των δημοτών μας δεν γίνεται να έχει κριτήριο την κερδοφορία της εκάστοτε επιχείρησης.
Απαιτούμε:
- Την μη παύση της λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης
- Την ενίσχυση μας ποιότητας εξυπηρέτησης, με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα
- Καμία απόλυση
- Μόνιμη εργασία με ποιοτικές συνθήκες για μας εργαζόμενους και πλήρη δικαιώματα.
- Την οικονομικά προσιτή παροχή υπηρεσιών
- Τον δημόσιο χαρακτήρα των ταχυδρομείων.
- Στηρίζουμε μας εργαζόμενους του κλάδου μας διεκδικήσεις μας. Να μην απολυθεί ή μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος.
- Καλούμε μας δημότες και μας φορείς του Δήμου μας να οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες κινητοποιήσεις για να παραμείνουν τα σημεία εξυπηρέτησης ανοιχτά πλήρως στελεχωμένα με ευθύνη του κράτους.