Μεγάλη εβδομάδα-Τι γιορτάζουμε

Μεγάλη εβδομάδα

Μεγάλη εβδομάδα-Τι γιορτάζουμε. Το Πάσχα και η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της χριστιανικής -αλλά και της ελληνικής εν γένει- παράδοσης και τα έθιμα που απαρτίζουν την εορταστική αυτή περίοδο είναι πολλά.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς μετέχουμε στις εορταστικές διαδικασίες από αρκετά μικρή ηλικία, στην πραγματικότητα λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που γιορτάζουμε την κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ξεχωριστά.

Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα – Τι γιορτάζουμε
Αρκετοί θεωρούν πως η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ωστόσο πρόκειται για ένα αρκετά κοινό λάθος· η αλήθεια είναι πως η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας σημειώνεται ήδη από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων (πριν ξημερώσει η Μεγάλη Δευτέρα) και η εβδομάδα ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Η εκκλησία αποφάσισε από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας να ψάλλεται ο όρθρος της επόμενης ημέρας για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες. Αυτός είναι και ο λόγος που επίσημα η Μεγάλη εβδομάδα ξεκινά μια μέρα πριν, καθώς ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας ψάλλεται το βράδυ της Κυριακής των Βαϊων και ομοίως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ημέρες.

Σκοπός της Μεγάλης Εβδομάδας και των τελετών που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της είναι οι πιστοί να «συμπορευτούν» με τον Ιησού, να μετανιώσουν ειλικρινά για τις αμαρτίες τους σωθούν, μέσα από το δρόμο που χάραξε ο Εκείνος.

Η εβδομάδα αυτή, που καλείται και ως «Εβδομάδα των Παθών», είναι λοιπόν αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, πριν την Ανάσταση και την Ανάληψή Του και έχει ονομαστεί ως «Μεγάλη», σε ανάμνηση των ιδιαίτερα σημαντικών («Μεγάλων») για την ορθόδοξη πίστη γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά της.

Άλλα ονόματα για την περίοδο αυτή είναι τα εξής:

Αγία Εβδομάδα: Αναφερόμενη στα άγια γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες της μέρες
Εβδομάδα ξηροφαγίας: Λόγω της αυστηρής νηστείας που επιτάσσει η ορθοδοξία κατά τη διάρκειά της
Άπρακτος εβδομάς: Καθώς παραδοσιακά συνηθιζόταν πλήρης αποχή από κάθε εργασία