Ότι πρέπει να γνωρίζεις για τον Κορωνοιό

Οτι πρέπει να γνωρίζεις για τον κορωνοιό

Κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας δίνει δέκα συμβουλές για τον κορωνοϊού
Ο κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» αλύπητα την Ιταλία, ενώ εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς
ανά τον πλανήτη και στην Ελλάδα μετρούμε δεκάδες πλέον κρούσματα.

Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, ο Μανώλης Κέλλης του ΜΙΤ, δίνει 10 συμβουλές για τον κορωνοϊό, σε έναν απλό δεκάλογο που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε.

Διαβάστε συμβουλές του επιστήμονα.

Μερικές συμβουλές κορονοϊού για τους φίλους μου

Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είσαι ήδη φορέας και να μεταδίδεις τον ιό εν αγνοία. Για να περιορίσετε την εκθετική του ανάπτυξη, παρακαλούμε ελαχιστοποιήστε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ταξίδια, χειραψίες και αγγίζοντας το πρόσωπό σας


Οι βασικοί λόγοι που οι παγκόσμιοι αριθμοί είναι χαμηλοί, ειδικά στην Κίνα, είναι η επιστήμη, η ανίχνευση, η αναγνώριση, η δοκιμή, η ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς αυτά θα αντιμετωπίζαμε εκατομμύρια θανάτους στην Κίνα μόνο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


Μην γελάτε από τον ιό:

α) ο ρυθμός εξάπλωσης του είναι πολύ χειρότερος από τη γρίπη

β) η θνησιμότητα του είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη

γ) η έμφυτη ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από τη γρίπη

δ) δεν υπάρχουν εμβόλια γι ‘ αυτό, σε αντίθεση με τη γρίπη

ε) η ασυμπτωματική εξάπλωση του σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι. Μικρές διαφορές στους εκφραστές μπορούν να μετατρέψουν 10,000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, γι’ αυτό μην τους υποτιμάτε

Μην φοράς μάσκα προσώπου. Συσσωρεύει μικρόβια που στη συνέχεια θα απλώσετε στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας και στους αγαπημένους σας, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Αν είσαι άρρωστος, και * χρειάζεσαι * να βγεις έξω, ναι, φόρεσε μια ιατρική μάσκα για να προστατέψεις τους άλλους. Αλλά αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν και θα λείψουν πολύ τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη κοντά.

Γι ‘ αυτό σε παρακαλώ μην το κάνεις.


Εάν είστε πραγματικά άρρωστοι με μόνο μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, για να αφήσετε χώρο για πιο σοβαρά περιστατικά. Πιθανόν να φταίει η γρίπη, αλλά ακόμα και αν είναι κορωνοϊός, δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία, και τίποτα που μπορεί να κάνει το νοσοκομείο για μέτρια περιστατικά. Κρατήστε λοιπόν τα κρεβάτια για όσους χρειάζονται οξυγόνο και αναπνευστήρες.


Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια ως μολυσμένη. Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε το άγγιγμα του προσώπου σας. Αντικαταστήστε χειραψίες με χτυπήματα στον αγκώνα. Αντιμετωπίστε το κινητό σας ως συνεχώς μολυσμένο, σκουπίστε το με απολυμάντηλα, και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας.

Σπρώξτε πόρτες ανοιχτές με τα πόδια, τραβήξτε πόρτες ανοιχτές με ένα μαντηλάκι, ειδικό αντικείμενο, ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (μοιράζεστε όλα τα μικρόβια σας ούτως ή άλλως) αλλά κρατήστε έξω τα μικρόβια.
Κάποια από αυτά τα πράγματα θα γίνουν φυσικά, και ίσως η γρίπη του επόμενου έτους να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη υγιεινή.

Εάν είμαστε παρανοϊκοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την εκθετική του ανάπτυξη σε έναν χαμηλότερο εκφραστή, δίνοντας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την ευκαιρία να ανταπεξέλθει σε έναν πιο αργό ρυθμό σοβαρών κρουσμάτων.

Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, ίσως όλοι όσοι γνωρίζετε τελικά εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των λοιμώξεων. Εάν επιβραδύνουμε αυτό το ποσοστό, τα νοσοκομεία μας δεν θα συντριφθούν, και η θνησιμότητα θα διατηρηθεί πολύ χαμηλότερη από ό, τι θα γίνει αντιθέτως.


Τελικά, ο ζεστός καιρός θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των ιογενών σωματιδίων, με περισσότερη κυκλοφορία του αέρα, περισσότερο χρόνο που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, περισσότερο ηλιακό φως και υπεριώδη έκθεση που μετουσιώνουν τον ιό.

Ας ελπίσουμε

ότι μέχρι την επόμενη “σεζόν του κορωνοϊού, θα έχουμε περισσότερη έμφυτη ανοσία, ίσως ένα εμβόλιο, και τελικά θα είναι απλά ένα ακόμη” εμβόλιο γρίπης

Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, γι ‘ αυτό αντιμετωπίστε το σαν πανδημία, για να αποφύγετε να ζήσετε πραγματικά μία.


Το να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου είναι φοβερό. Έχω ακυρώσει 4 εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, ένα κοινό εργαστήριο υποχώρηση με άλλα πέντε εργαστήρια, μια κουβέντα στο Ελληνικό Προξενείο, και ένα συνέδριο στην Ευρώπη).

Δεν μετανιώνω, περνάω περισσότερο χρόνο με τους μαθητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, δημοσιεύω (αυτό) και δουλεύοντας σε σημαντικά χαρτιά και επιχορηγήσεις. Μια αυτο-επιβαλλόμενη απαγόρευση ταξιδιού είναι πραγματικά αρκετά φοβερή, και εστιάζει εκ νέου την προσοχή στα σημαντικά πράγματα.


Πάνω απ ‘ όλα, στηρίξτε τη βασική επιστήμη, εμπιστευτείτε τις συμβουλές των ειδικών, και εκτιμήστε τις φοβερές εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης. Θα βλέπαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτό, με όλους εμάς να αναρωτιόμαστε γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι. (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε αυτό, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε κάτι γι ‘ αυτό).

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην το υποτιμάτε αυτό. Ενεργήστε λογικά, ελαχιστοποιήστε την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε χρόνο με τους αγαπημένους σας, και συμπεριφέρεστε σαν να είναι πανδημία, για να μην γίνει