Χριστούγεννα Μόνος στο σπίτι για τους Ελληνες

Μέσα τα Χριστούγεννα οι Ελληνες

Έντονη ανησυχία, προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το lockdown
και την β’ φάση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει  η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Προσδιόρισε μάλιστα μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας.»

Όπως εξήγησαν η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αλλά και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας. «Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Πάντως, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των Χριστουγέννων με τον πατροπαράδοτο τρόπο όπως κάθε χρόνοι. Και οι επιστήμονες επιμένουν να ζητούν την τήρηση των μέτρων και τον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown που λήγει 6 Δεκεμβρίου.