Παγκόσμια ανησυχία για την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν.Ο κόσμος πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδία ανακοινώνοντας την «επιχείρηση Sindoor» κατά του Πακιστάν. Άμεση απάντηση από το Ισλαμαμπάντ που υποστήριξε πως κατέρριψε 5 ινδικά μαχητικά.
Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε με την Ινδία να επιτίθεται το βράδυ της Τρίτης στο Πακιστάν και το Ισλαμαμπάντ να απαντά.
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, με την Ινδία να ανακοινώσει στη συνέχεια πυραυλικές επιθέσεις σε εννέα ξεχωριστούς στόχους σε Πακιστάν και Κασμίρ.
Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARY πως η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε τρεις περιοχές, κάνοντας λόγο για 8 νεκρούς αμάχους, ενώ το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ακόμη 3 νέκρους αμάχους στο ινδικό Κασμίρ. Λίγες ώρες αργότερα, το Πακιστάν ανακοίνωσε 26 νεκρούς αμάχους σε έξι διαφορετικές επιθέσεις.
Οι επιθέσεις έρχονται στον απόηχο της άγριας επίθεσης στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου – με απολογισμό 26 νεκρούς τουρίστες. Παρότι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για το μακελειό, η Ινδία επιμένει πως όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν την εμπλοκή του Πακιστάν στη δράση των αυτονομιστών ανταρτών που απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Ισλαμαμπάντ. Σχεδόν κάθε βράδυ τις τελευταίες δεκαπέντε νύχτες, στρατιωτικοί των δυο χωρών αντάλλασσαν πυρά με ελαφρά όπλα στη λεγόμενη γραμμή ελέγχου, τα de facto σύνορα, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί θύματα. Μέχρι σήμερα.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών […] μας υπέδειξαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις κατά της Ινδίας και θεωρήθηκε απαραίτητο να τις σταματήσουμε», υποστήριξε το πρωί της Τετάρτης στο πρώτο διαγγελμά του ο Ινδός ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται πως το Κασμίρ αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων χωρών από τη διχοτόμησή τους το 1947. Από το 1989, μάλιστα, μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες και τον ινδικό στρατό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πυροδοτώντας αλλεπάλληλα κύματα σκληρών κατασταλτικών μέτρων.
Παράλληλα με τις ανακοινώσεις του ινδικού ΥΠΕΞ, στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 26.
Ο Ahmed Sharif Chaudhry υποστήριξε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αχμεντπούρ, στην περιοχή Bahawalpur, μεταξύ των οποίων «δύο τρίχρονα κορίτσια», επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες, ενώ 37 τραυματίστηκαν.
Ο Chaudhry δήλωσε ότι άλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ.
Οι τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν ήταν περιοχές όπου ζούν άμαχοι και παιδιά, τόνισε ο Πακιστανός αξιωματούχος, καταγγέλλοντας ως παράλογες και ανυπόστατες τις δηλώσεις του Ινδού ΥΠΕΞ.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Chaudhry, 57 διεθνείς πτήσεις βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του Πακιστάν την ώρα των ινδικών επιθέσεων.
Ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι, ξεκίνησε το διάγγελμά του επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του Νέου Δελχί ότι η μαχητική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ευθύνεται για την επίθεση στο Παχαλγκάμ στο Κασμίρ τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον Μίσρι, το Μέτωπο Αντίστασης, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, συνδέεται με τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ενώ «έχουν διαπιστωθεί πακιστανικές διασυνδέσεις με αυτή την επίθεση».
Ο Ινδός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της Ινδίας κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως στόχο την καταστροφή «υποδομών των τρομοκρατών» στο Πακιστάν.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας – που παρακολουθούν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες – μας υπέδειξαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις κατά της Ινδίας και θεωρήθηκε απαραίτητο να τις σταματήσουμε», υποστήριξε.
Ο συνταγματάρχης Sofiya Qureshi και ο διοικητής της πτέρυγας Vyomika Singh τόνισαν ότι «εννέα εστίες τρομοκρατών στοχοποιήθηκαν και καταστράφηκαν.Τα στρατόπεδα αυτά βρίσκονται στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού της Ινδίας, «κέντρα στρατολόγησης και εκπαίδευσης, καθώς και βάσεις εκτόξευσης» αποτέλεσαν στόχο των χτυπημάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι στόχοι επιλέχθηκαν με βάση προηγούμενες πληροφορίες.
Οι αρχές στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ διέταξαν την εκκένωση των πολιτών από περιοχές που θεωρούν επικίνδυνες, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ του Νέου Δελχί και του Ισλαμαμπάντ.
Ο υποδιοικητής του Τζαμού και Κασμίρ, Μανότζ Σίνχα, έδωσε εντολή στις περιφέρειες να μετακινήσουν τους κατοίκους των χωριών από «ευάλωτες περιοχές σε ασφαλέστερες τοποθεσίες».
Στέγαση, τρόφιμα και φάρμακα θα παρασχεθούν στους πολίτες που απομακρύνθηκαν, ανακοίνωσε
το γραφείο του υποδιοικητή στο Χ.
Οι εντολές έρχονται λίγες ώρες αφότου η Ινδία εξαπέλυσε μια σειρά από επιθέσεις σε «υποδομές τρομοκρατών» στο Πακιστάν και το πακιστανικό Κασμίρ.
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν δήλωσε ότι 26 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στα χτυπήματα της Ινδίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ άλλοι 46 τραυματίστηκαν.
Πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα από τους οκτώ που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα σημέρα, ενώ για την ώρα δεν είναι σαφές αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει θύματα από διασυνοριακούς βομβαρδισμούς
κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν δήλωσε ότι η χώρα θα απαντήσει στην Ινδία σε «χρόνο, τόπο και μέσα της δικής μας επιλογής».
Το όνομα που επέλεξε η Ινδία για τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά του Πακιστάν είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο.
Ο θρησκευτικός συμβολισμός είναι έντονος καθώς αποτελεί μια αναφορά στο κόκκινο σημάδι στο μέτωπο των γυναικών μετά τον γάμο.
Σημειώνεται πως η σφαγή αμάχων τον Απρίλιο στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ άφησε αρκετές γυναίκες χήρες. Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση, η εικόνα μιας γυναίκας που βρίσκεται δίπλα στο άψυχο σώμα του συζύγου της έγινε viral, αποτελώντας σύμβολο του πόνου και του σπαραγμού των θυμάτων της επίθεσης.
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ινδίας ανάρτησαν αμφότεροι στο Χ μια εικόνα με το όνομα της επιχείρησης, η οποία απεικονίζει την κόκκινη σκόνη.
«Ο κόσμος πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών
της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ.
Ηγέτες του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση εναντίον στόχων στο πακιστανικό έδαφος.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Mallikarjun Kharg, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις μας που έχουν παγιδεύσει στρατόπεδα τρομοκρατών στο Πακιστάν και το PoK. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους».
Αυτή την ώρα απαιτείται εθνική ενότητα και αλληλεγγύη και το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο στέκεται στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεών μας. Οι ηγέτες μας έχουν δείξει τον δρόμο στο παρελθόν και το εθνικό συμφέρον είναι υπέρτατο για εμάς».
Η νέα έξαρση της έντασης ακολουθεί τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου σε τουριστική τοποθεσία της Παχαλγκάμ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους.
Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι ινδικές αρχές κατηγορούν μαχητές με δεσμούς στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι δύο από τους τέσσερις βασικούς υπόπτους είναι Πακιστανοί υπήκοοι.
Το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις κατηγορίες.
Η Γραμμή Ελέγχου παραμένει από τότε σκηνή σφοδρών ανταλλαγών πυρών, ιδίως πυροβολικού.