Καταγγελία για χαριστικές αναθέσεις στον Δήμο Δέλτα-Χαλκηδόνας

Καταγγελία για τον Δήμο Δέλτα

Σύμφωνα με άρθρο του Απόστολου Λυκεσά για την εφημερίδα των Συντακτών κατατέθηκε στον εισαγγελέα αναφορά για χαριστικές αναθέσεις στον Δήμο Δέλτα και Χαλκηδόνας.

Ολόκληρο το άρθρο.

Μια επώνυμη αναφορά 17 σελίδων στον εισαγγελέα Διαφθοράς, Δημήτρη Μητρούλια, με την οποία καταγγέλλονται επί σειρά ετών χαριστικές αναθέσεις από διαδημοτική επιχείρηση σε ιδιωτική εταιρεία με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και τοπικών παραγόντων,

συνταράζει τους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας και οι άκρες της αγγίζουν σήμερα τον… Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αντιδήμαρχος της Χαλκηδόνας

ο καταγγέλλων, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο καταγγελλόμενος, αλλά εφτά δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης στράφηκαν κατά του αντιδημάρχου, αξιώνοντας την καθαίρεσή του (!) και τελικά ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, που τον Δεκέμβριο του 2019 έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να ρωτάμε μέχρι να λάβουμε τις απαντήσεις και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε όλα», ζήτησε κι αυτός χθες την παραίτησή του.

«Δεν θα παραιτηθώ, δεν εξέθεσα την παράταξη ή τον δήμαρχο, έκανα το σωστό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Λουκάς Ευσταθιάδης, ο οποίος με την αναφορά του ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει υποθέσεις αδιαφανούς διαχείρισης στη Διαδημοτική Επιχείρηση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΔΥΘ) «Νεφέλη» (πρώην ΚΕΚ), που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς εντοπίζει σχέσεις συγκοινωνούντων δοχείων με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Στόχος».

Η αναφορά του κοινοποιείται παράλληλα στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Διαφθοράς και τους δημάρχους Χαλκηδόνας, Δέλτα και Ωραιοκάστρου, από τους οποίους ζητά να τοποθετηθούν δημοσίως.

Κονδύλια

Στην πολυσέλιδη αναφορά του ο κ. Ευσταθιάδης αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα, σημειώνοντας ότι μέτοχοι του «Στόχου» είναι συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού μελών της διοίκησης της «Νεφέλης», καταγράφει συγκεκριμένα περιστατικά «διαπλοκής» και απευθύνει ερωτήματα για τον ρόλο των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη ελέγχου στη διαχείριση των κονδυλίων αλλά και του παραγόμενου έργου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια πρόεδρος της «ΔΕΔΥΘ Νεφέλη» ήταν ο Ευθύμιος Φωτόπουλος, πρώην δήμαρχος Δέλτα και νυν γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Κώστας Σαραφίδης, στέλεχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χαλκηδόνας και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Στόχος».

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθιάδη,

τα ποσά που προωθήθηκαν μέσω αναθέσεων προς την ΚΟΙΝΣΕΠ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν υφίσταται έκθεση ελέγχου για το έργο που εκτελέστηκε, ενώ αδιαφανώς έχουν κινηθεί και τα σχετικά εντάλματα πληρωμής. Ας σημειωθεί ότι πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκε το 2015 είναι ο κ. Σαραφίδης, ενώ στη μετοχική της σύνθεση συμμετέχουν είτε στελέχη της «ΔΕΔΥΘ Νεφέλη» ή άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα!

Συνολικά οι απευθείας αναθέσεις στην ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν περί τα 300.000 ευρώ (χώρια οι απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων από δήμους), ενώ στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος της «Νεφέλη» παρουσιαζόταν πάντα μόνο ένας ενδιαφερόμενος, δηλαδή η ΚΟΙΝΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστική μία από τις ερωτήσεις που θέτει ο κ. Ευσταθιάδης: «Πόσο θεμιτό είναι να ψηφίζουν στο Δ.Σ. της “Νεφέλη” ο πατέρας-δημοτικός σύμβουλος και νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα και ο σύζυγος-δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Χαλκηδόνας, για να πηγαίνουν αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου μέτοχοι ήταν η κόρη του πρώτου και η σύζυγος του δεύτερου;».

Το θέμα ήταν κεντρικό στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στον δήμο και συνεχίστηκε με πλούσια συζήτηση στα κοινωνικά μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο του 2019 ο κ. Σαραφίδης, αναφερόμενος σε σχόλια του κ. Ευσταθιάδη, έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «χαίρομαι τουλάχιστον διότι έχει το θάρρος ο αντιδήμαρχος να τα βάλει ενώπιος ενωπίω και όχι με αναρτήσεις, όπως έκανε προεκλογικά», ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ «είναι πρώτη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία» και πως «το ΚΕΚ έχει ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, ελεγκτικούς μηχανισμούς τους πιο σκληρούς και 25 χρόνια δεν βρέθηκε κάτι».

Τον Δεκέμβριο του 2019 πάλι ο κ. Σαραφίδης στο συμβούλιο τόνιζε πως «όσον αφορά την ΚΟΙΝΣΕΠ θα κινηθώ νομικά διότι είναι ιδιωτικού δικαίου και είναι κρίμα αφού ζητάτε αυτόν τον δρόμο».

Το θέμα τώρα είναι τι σκοπεύει να πράξει ο νέος δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης που ορίζει τα 6 από τα 11 μέλη του συμβουλίου της «Νεφέλη», ενώ τους υπόλοιπους ορίζουν 4 η Χαλκηδόνα και 1 ο Δήμος Ωραιοκάστρου.