Ισπανία-τρομακτική σύγκρουση τραίνων με πολλούς νεκρούς.Δραματικά αυξάνεται ο απολογισμός του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη νότια Ισπανία, όπου τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 152 τραυματίστηκαν μετά από εκτροχιασμό και σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας.
Πρόκειται για τη βαρύτερη τραγωδία στους ισπανικούς σιδηροδρόμους από το 2013, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο και ταχύτερο δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας παγκοσμίως, μετά την Κίνα.
Το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Αδαμούθ της επαρχίας Κόρδοβα. Ένα τρένο υψηλής ταχύτητας της εταιρείας Iryo, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μάλαγα προς τη Μαδρίτη με 300 επιβάτες, εκτροχιάστηκε, με αρκετά από τα πίσω βαγόνια του να καταλήγουν στις αντίθετες σιδηροτροχιές.
Εκεί συγκρούστηκαν με τρένο τύπου Alvia που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση προς τη Χουέλβα και μετέφερε 184 άτομα.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη, με αποτέλεσμα βαγόνια του δεύτερου συρμού να καταλήξουν σε πρανές ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων. Οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια, ενώ η επιχείρηση διάσωσης χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη.
Σύμφωνα με τις αρχές, 24 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανάμεσά τους και τέσσερις ανήλικοι.
Συνολικά, στα δύο τρένα επέβαιναν σχεδόν 500 άνθρωποι, γεγονός που εξηγεί και το μέγεθος της τραγωδίας. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι στα πιο κατεστραμμένα βαγόνια.