Θα γράψουμε έπος στην Μεσόγειο δηλώνει τώρα ο Ερντογαν

Ερντογαν για την Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε για ακόμη μία φορά να προκαλέσει μιας και σήμερα 2 Ιανουαρίου 2020 συνέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη με την ιστορία του… Μπαρμπαρόσα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με στρατιώτες ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι

«όπως ξέρετε στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε άλλο ένα βήμα με τη Λιβύη. Και με το βήμα αυτό στη Μεσόγειο οι στρατιώτες μας θα γράψουν έπος όπως κάναμε στην ιστορία με τον Μπαρμπαρόσα».

Ο Μπαρμπαρόσα είχε γίνει γνωστός για τις άγριες σφαγές στις οποίες προχωρούσε στα ελληνικά νησιά, με χιλιάδες αμάχους να πέφτουν νεκροί από τον οθωμανικό στόλο και χιλιάδες άλλους να πωλούνται ως σκλάβοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε ότι η χώρα θέλει να της παραχωρηθούν θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου. Και όλα αυτά  λίγες ώρες πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ποιος ήταν ο Μπαρμπαρόσα

Φόβος και τρόμος των νερών του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο ναυτικός και έμπορος αρχικά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα έζησε μια ζωή βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία.

Ο Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε από ένα ταπεινό ψαροχώρι της Λέσβου και κατάφερε να φτάσει μέχρι την κωνσταντινουπολίτικη αυλή του σουλτάνου και από τα σκοτεινά κυβερνητικά κτίρια της Βενετίας μέχρι τα χλιδάτα παλάτια του Αλγερίου. Πρόκειται για τον γνωστότερο κουρσάρο και θαλασσοπόρο που η βιογραφία του αποτελεί σταυρόλεξο για γερούς λύτες.

Τέτοια ήταν η δεινότητα του στις ναυμαχίες και τόσο τρανό είχε γίνει το όνομά του στη Μεσόγειο που ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής δεν δίστασε να του αναθέσει την οργάνωση του πρώτου επαγγελματικού οθωμανικού στόλου (1533), μετατρέποντάς τον σε μια νύχτα από κουρσάρο σε αρχιμπέη του Αιγαίου και ναύαρχο του στόλου του τελικά!

Και βέβαια ο Κοκκινογένης αντάμειψε την αβρότητα του Οθωμανού αυτοκράτορα χαρίζοντας του την Αλγερία και την Τυνησία, οι οποίες περιήλθαν στα τούρκικα χέρια από τις πρωτοβουλίες του πρώην πειρατή.

Αλίμονο όμως, ο Μπαρμπαρόσα ήταν ένας αδίστακτος και ανελέητος άνθρωπος και το χρονικό της ζωής του είναι μια σταυροφορία πλιάτσικου, ανθρωποσφαγής και δουλεμπορίου. Κάτω από την προστασία του ίδιου του σουλτάνου (και εκτελώντας συχνά εντολές του), ο Χαϊρεντίν Πασά σκόρπισε τον θάνατο στα ελληνικά νησιά και την ευρύτερη Μεσόγειο, ερημώνοντας με τις επιδρομές του νησιά ολόκληρα, σκοτώνοντας αμάχους και αιχμαλωτίζοντας Έλληνες που πουλούσε κατόπιν στα σκλαβοπάζαρα.

Οι ιστορικοί του καταμαρτυρούν σήμερα τις σφαγές στην Κέρκυρα (πάνω από 140 οικισμούς), την Αστυπάλαια και γενικότερα τις Κυκλάδες και Σποράδες, ενώ ορόσημο θηριωδίας παραμένει η σφαγή των Κυθήρων με πάνω από 7.000 αμάχους. Όσο για τη ζοφερή κληρονομιά του, ακόμα και 3 αιώνες μετά τον θάνατό του οι παράκτιες πόλεις της Μεσογείου μαστίζονταν από κουρσάρικες επιδρομές από τους επιγόνους του…