Στον απόηχο των απειλών ότι θα επιτρέψει την είσοδο εκατομμυρίων Σύρων στην Ευρώπη εάν δεν λάβει βοήθεια,

ο  Ερντογάν επανέφερε το σχέδιό του για τοποθέτηση αιτούντων άσυλο στην ζώνη που θέλει να δημιουργήσει στην βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρονοτριβούν στην εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει από μόνη της δράση εφόσον χρειαστεί, για να απωθήσει τους κούρδους μαχητές.

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας. Ήδη, την Κυριακή, δυνάμεις των δύο χωρών έκαναν την πρώτη κοινή περιπολία στην περιοχή.

Η Τουρκία θέλει να επεκταθούν γρήγορα οι επιχειρήσεις σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να στείλει εκεί ένα εκατομμύριο- από τους 3,6 εκατ.- Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί.

«Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει μεν να εργαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ, αλλά η υπομονή της αρχίζει να εξαντλείται.

«Ναι, υπάρχουν κάποιες κοινές περιπολίες, αλλά εκτός από αυτό τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που έχει ειπωθεί ότι έχουν ληφθεί, είναι διακοσμητικά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Βλέπουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία χρονοτριβής… και πως προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία χρονοτριβής. Η προσέγγιση της Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έχει εξυπηρετήσει περισσότερο τη YPG παρά την Τουρκία».

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε νέο κύμα προσφύγων»

Μιλώντας σε ένα γεύμα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία.

Το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα ο Ερντογάν έχει απειλήσει να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη, αν δεν πάρει οικονομική στήριξη από τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας όπου μπορούν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η αποστολή μέχρι τώρα 50.000 φορτηγών με εφόδια και πυρομαχικά προς τους τρομοκράτες μας έχει ενοχλήσει πραγματικά. Ενάντια σε ποιον χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να το αποδεχθούμε αυτό ως στρατηγικοί εταίροι», είπε, αναφερόμενος στη στήριξη των ΗΠΑ στη YPG.

Οι φίλοι του KampaniaNews σχολιάζουν