Έκλεισε την πόρτα η Ευρώπη σε Σκόπια και Αλβανία

Όχι της Ευρώπης σε Σκόπια

Με μόλις 21 λέξεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κλείνει την πόρτα στην Αλβανία και τα Σκόπια που ανέμεναν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020» αναφέρεται στο συμπέρασμα υπ’ αριθμόν 5 της Συνόδου Κορυφής.

Με αυτό το ξεκάθαρο κείμενο των μόλις 21 λέξεων (στην επίσημη διατύπωση της αγγλικής γλώσσας) οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν το μήνυμα στα Σκόπια και στην Αλβανία ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει προοπτική για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η μοναδική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στα Σκόπια και στην Αλβανία είναι ο χρονικός προσδιορισμός πως η συζήτηση για τη διεύρυνση θα επαναληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με ορόσημο τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει τον Μάιο του 2020 στο Ζάγκρεμπ.

Κάπως έτσι, σβήνουν τα όνειρα των Σκοπιανών και των Αλβανών για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό κάποια στιγμή μελλοντικά να ενταχθούν στην ΕΕ.

About kampanianews

admin kampanianews

View all posts by kampanianews

Οι φίλοι του KampaniaNews σχολιάζουν