Την μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά ο Δήμος Δέλτα

Την μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμά ο Δήμος Δέλτα

Την μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,  όπως κάθε χρόνο, τιμά ο Δήμος Δέλτα, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων, με μια σπουδαία εκδήλωση τη
Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, στις 6.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου «Κωνσταντίνος Θεοφάνης»
με την παρουσίαση – προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ

«Η μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη καθώς και του βιβλίου «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά».

Πριν την έναρξη της προβολής, θα απονεμηθεί τιμή στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών που από το
2017 λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διδασκαλία της ιστορίας
του ποντιακού ελληνισμού, παρουσία των Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη, επίκ. καθηγητή επώνυμης
Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και Θεοδόσιου Κυριακίδη, διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – επιστημονικού συνεργάτη επώνυμης Έδρας Ποντιακών
Σπουδών του ΑΠΘ.


«Ο Δήμος Δέλτα, ένας τόπος που δέχθηκε στην αγκαλιά του πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως κάνει
κάθε χρόνο, τιμά τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν πριν από 100 χρόνια.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα κορυφαίο γεγονός που ο πολιτισμένος κόσμος θα έπρεπε ήδη να έχει αναγνωρίσει και να καταδικάσει, όπως έχει πράξει με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
και τη Γενοκτονία των Αρμενίων.


Δυστυχώς στην πατρίδα μας σήμερα υπάρχουν αρνητές της Γενοκτονίας των Ποντίων, αυτού του αποτρόπαιου γεγονότος που αποτέλεσε το προοίμιο του Άουσβιτς.
Είναι αδιανόητο, κι όμως υπάρχουν και επιχειρούν να αλλοιώσουν την εθνική ιστορική μνήμη και να στρεβλώσουν την συλλογική ιστορική μας συνείδηση.


Όσο περνά από το χέρι μας, δεν θα το επιτρέψουμε. »


Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους της έδρας Ποντιακών Σπουδών για τον υψηλό στόχο να διδάξει την ιστορία των Ποντίων αδελφών. »Αυτός είναι και ο λόγος που ως Δημοτική Αρχή επιλέξαμε να ενισχύουμε με κάθε τρόπο τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, που είναι οι φορείς όπου διασώζεται, καλλιεργείται και μεταλαμπαδεύεται στις νέες γενιές η ελληνική λαϊκή παράδοση. »


Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι ένας στόχος που πρέπει οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιδιώξουν κατά προτεραιότητα. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα δικαίωσης της μνήμης.
Είναι ένα θέμα συγκλονιστικά επίκαιρο με όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος.