Στο έλεος των καταστροφών που ταλαιπωρούν την Ελλάδα με την Ε.Πάσιου

Φωτιές στην Ελλάδα

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ανείπωτης τραγωδίας που βιώνει η χώρα μας. Οι πυρκαγιές στο πέρασμα τους καταστρέφουν δάση, ομορφιές του τόπου, περιουσίες και κόπους μιας ζωής….

Μια απλή καθημερινή μέρα έγινε εφιάλτης και ξεκίνησε ένας άνισος αγώνας επιβίωσης. Οι εικόνες τόσο δραματικές που δύσκολο να αντέξει κάποιος να τις παρακολουθήσει έστω και από την οθόνη του…..
Μέσα σε όλη αυτή την απόγνωση παρακολουθήσαμε ανθρώπους να επιρρίπτουν ευθύνες


Σαν χωρισμένοι σε στρατόπεδα….οι μεν και οι δε, οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι, οι «δικοί μας» και «οι άλλοι». Υπάρχει χώρος τέτοιες δύσκολες ώρες για παιχνίδια πολιτικής;

Σίγουρα όχι….


Υπάρχει τρόπος ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες δυσάρεστες εικόνες ξανά; Η απάντηση είναι απλή και ταυτόχρονα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Η απάντηση βρίσκεται μπροστά μας, στην εκπαίδευση των παιδιών μας, τα οποία θα πρέπει να μάθουν να αγαπούν το περιβάλλον, να σέβονται τον πλανήτη και να τον προστατεύουν.


Η πρόκληση σε αυτό το εγχείρημα είναι στα χέρια τόσο των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους αρμόδιους φορείς του τόπου μας. Η ουσιαστική και όχι τυπική συνεργασία μεταξύ αυτών, αλλά και των βουλευτών του τόπου μπορεί να συνδράμει ώστε επιτέλους τα παιδιά να αποκτήσουν ουσιαστική οικολογική συνείδηση.

Εγχείρημα δύσκολο, λόγω του γεγονότος ότι χρειάζεται συνεργασία και συνέπεια ώστε να είναι αποτελεσματικό.
Εγχείρημα όμως απαραίτητο, καθώς με μικρά και σταθερά βήματα, μέσα από κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα παιδιά θα γίνουν υπεύθυνοι πολίτες δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και δημιουργώντας την ελπίδα.
Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας, εκπαιδευτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία και ας σταθούμε αρωγοί στη δημιουργία οικολογικής ενσυναίσθησης των παιδιών μας.
grafei i eyaggelia pasiouΠασιου Ευαγγελία
Φιλολογος ειδικής αγωγής
Μέλος του τοπικού Συμβουλίου Χαλαστρας