Πόσο Μεσογειακά τρώμε εμείς οι Ελληνες τελικά?

Μεσογειακή κουζίνα

Η ελληνική διατροφή χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο ως Μεσογειακή και άρα υγιεινή. Η άποψη
αυτή στηρίζεται τόσο στον τύπο ελαίων που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα όσο και στη
ποσότητα των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών ολικής άλεσης που καταναλώνονται.

Ωστόσο, το 46% των Ελλήνων ανδρών και το 40% των Ελληνίδων έχουν χοληστερίνη υψηλότερη του φυσιολογικού ορίου ενώ το 28% των ανδρών και το 13% των γυναικών εμφανίζουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.


Η σημερινή ελληνική εκδοχή της Μεσογειακής κουζίνας απέχει πολύ από τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής της εποχής του 1960.


Τότε δηλαδή που οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Κρητικοί αποτελούσαν τους μακροβιότερους και
πιο υγιείς ανθρώπους παγκοσμίως (Μελέτη 7 χωρών).Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει τόσο ο
τρόπος μαγειρέματος όσο και ο τρόπος ζωής.


Οι Έλληνες καταναλώνουν συχνότερα έτοιμο φαγητό, από ταχυφαγείο.


Η εποχή των αγροτικών δραστηριοτήτων και της καθημερινής ενασχόλησης με τη φύση
αντικαταστάθηκε από την εποχή του υπολογιστή. Παρότι οι νέες γενιές δείχνουν να αντιλαμβάνονται
την αξία της άσκησης, ωστόσο για αρκετό κόσμο ακόμα, είναι δύσκολη η υιοθέτηση μιας καθημερινής, έστω και ολιγόλεπτης δραστηριότητας.


Προτιμούν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ακόμη και για κοντινές αποστάσεις ενώ για την απώλεια βάρους, στρέφονται κυρίως στην εφαρμογή δίαιτας και λιγότερη στην αύξησης της σωματικής τους δραστηριότητας.


Μπορεί ως λαός, να εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, ωστόσο έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε ποσοστό 40-45% τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό έως 35%.


Τελικά, πόσο έμπρακτα «υποστηρίζουμε» το παραδοσιακό μοντέλο διατροφής όταν μόλις το 33% των ανδρών και το 43% των γυναικών μένουν πιστοί στη Μεσογειακή Διατροφή;
Και πόσο τελικά ευθύνεται η απομάκρυνση από το αποδεδειγμένο υγιεινό πρότυπο διατροφής και άσκησης των προγόνων μας για τα σημερινά προβλήματα υγείας;

Ελισάβετ Παρλαπάνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μsc. Μp.E.D.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Χαλάστρα, τηλ. 2310 792 732

https://www.instagram.com/postrosparlapani/?hl=el
https://www.facebook.com/postrosParlapani/