Παίζει με την φωτιά η Τουρκία στην Μεσόγειο

Η Τουρκία στην Μεσόγειο

Την απόφαση να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα φαίνεται πως έχει λάβει η Άγκυρα με τον υπουργό
Ενέργεια της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ να αποκαλύπτει πως η Τουρκία θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο
στη Μεσόγειο.

«Το Γιαβούζ συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο σημείο Σελτσύκλου-1 που είναι η έβδομη γεώτρηση μας. Τα σεισμογραφικά μας Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρείς ουσιαστικά βγάζουν την ακτινογραφία των θαλασσών μας. Κι έχουμε και το νέο μας γεωτρύπανο Κανουνί το οποίο το
αγοράσαμε στην αρχή της χρονιάς. Μέτα τις εργασίες επισκευής του το πρώτο του ταξίδι για να
ξεκινήσει εργασίες θα γίνει στη Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή, ο Ντονμέζ ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει και σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα με τη Λιβύη!

Στην τελετή αναχώρησης του γεωτρύπανου Fatih με κατεύθυνση της Μαύρη θάλασσα που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Ντονμέζ δήλωσε: «Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου ήδη κατέθεσε αίτημα στην Γενική Γραμματεία Ερευνών Πετρελαίου. για να κάνουμε έρευνες πετρελαίου στις δικές μας περιοχές οικοπέδων. Μετά από την αναγγελία και την ανάρτηση, σε 3-4 μήνες θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες μας δραστηριότητες. Πρώτα σεισμικές έρευνες και με την ανάλυση των δεδομένων θα ξεκινήσουμε τις γεωτρήσεις μας».

Να σημειώσουμε πως η πρόθεση της Άγκυρας να εφαρμόσει στην πράξη το παράνομο και άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης δεν περνά απαρατήρητο με τις ένοπλες δυνάμεις να έχουν καταρτίσει σχέδιο αποτροπής κάθε πρόκλησης από πλευράς Τουρκίας. Tόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε μια σειρά από σενάρια αποτροπής τα οποία φτάνουν μέχρι και την εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα των γειτόνων τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύουν το Τουρκικό ερευνητικό ή ακόμα και το Τουρκικό γεωτρύπανο.