Προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση του πρώτου Οστρακογεννητικού Σταθμού στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του ΑΠΘ στη Θέρμη, υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης,
Κ. Γιουτίκας με τον ΕΛΚΕ και το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Α.Π.Θ.

Η ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι μυδοκαλλιέργειες στην Κεντρική Μακεδονία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το προηγούμενο καλοκαίρι, ανέδειξε ακόμη πιο επιτακτικά, την υπαρκτή ανάγκη για τη λειτουργία μιας επιστημονικά υποστηριζόμενης Τράπεζας Γόνου που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ανάπτυξη της οστρακοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό Κόλπο και τη σταθερή ενίσχυση του δυναμικού αυτού κλάδου με τον ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.
Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει πλέον πραγματικότητα.
Στον Οστρακογεννητικό Σταθμό στη Θέρμη, γίνεται εφικτή η αναπαραγωγή γόνου μυδιού, ανθεκτικού στις κλιματικές μεταβολές, τα παράσιτα και τις τοξίνες, ενώ σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των παραγόμενων προϊόντων της οστρακοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή, θα ξεκινήσει πιλοτικά στις εγκαταστάσεις του η καλλιέργεια γόνων στρειδιού, κυδωνιού και αχιβάδας.
Πρόκειται για ένα πλήρως καθετοποιημένο Οστρακογεννητικό Σταθμό, όπου εκτός από τα εκκολαπτήρια, τα εκτροφεία γόνων και τα συστήματα συνεχούς επιστημονικής
παρακολούθησης με τα οποία θα είναι συνδεδεμένα, θα αναπτυχθούν και συστήματα καλλιέργειας φυτοπλαγκτού και ετοιμασίας σιτερησίων για την ανάπτυξη των οστρακοειδών.
Η μοναδική αυτή δομή για τα ελληνικά δεδομένα που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πόρους ύψους 70.000 ευρώ και υπό την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Α.Π.Θ. , θα αναπτυχθεί σε υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του Εργαστηρίου στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στη Θέρμη, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική έως το τέλος του 2025.