Ευλογιά των Πιθήκων: Ανησυχία στην Ευρώπη

Ευλογία των Πιθήκων πόσο ανησυχεί η Ευρώπη

Ευλογιά των Πιθήκων: Ανησυχία στην Ευρώπη. Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα κρούσματα ευλογιών των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία την ώρα που η Ισπανία ανακοινώθηκε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.


«Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογία των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω της «σωματικής επαφής στο εξωτερικό», σε σημερινή του ανακοίνωση.
Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, έχει το καντόνι και πρόσθεσε ότι απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο. Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν έχει ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.


Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.
Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη χώρα Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.
Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογίας σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.


Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.
Η ευλογία των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογία που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές περιπτώσεις, σε σπάνιες μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορούν να εμφανιστούν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.


Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογία των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανόμενου του Σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.